Ukratko
StoryEditor

Ulaganja u njemačke startupove naglo pala u prvoj polovini godine

15. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Nove tehnološke tvrtke u Njemačkoj privukle su u prvoj polovini godine za petinu manje ulaganja nego u istom razdoblju rekordne 2021. godine, pokazalo je u petak istraživanje revizorske i konzultantske kuće EY.

U razdoblju od siječnja do lipnja ulaganja u startupove pala su na šest milijardi eura, utvrdio je EY.

- Na tržištu još ima puno novca, ali investitori pozornije gledaju u što ulažu - rekao je partner EY-a Thomas Pruever. Geopolitička nesigurnost, promjene kamatnih stopa i nejasna gospodarska perspektiva stvorile su veliku neizvjesnost, objasnio je.

Većina ulaganja slila se u startupove u Berlinu, a sam grad primio je 3,25 milijarde eura ulaganja.

Novoosnovana poduzeća oslanjaju u financiranju na investitore, posebno na fondove za rizična ulaganja, budući da obično u prvih nekoliko godina ne posluju u plusu.

U 2021. startupovi su prikupili rekordne 17,4 milijarde eura rizičnog kapitala, navodi EY, uključujući i nekoliko vrlo velikih pojedinačnih ulaganja, poput onih u tvrtku za dostavu hrane Gorillas, dobavljača softvera Celonisa i internetsku banku N26.

Ove godine apetit ulagača ohladili su sukob u Ukrajini i podizanje kamatnih stopa. To se očitovalo u snažnom padu dionica tehnoloških tvrtki, budući da su njihovi poslovni modeli obično osjetljivi na promjene kamatnih stopa, napominje agencija dpa.

18. travanj 2024 14:19