Ukratko
StoryEditor

Ulaganje u žensko poduzetništvo velika je razvojna prilika

20. Listopad 2022.

Piše: Slađana Ćosić, voditeljica ureda Grupe Europske investicijske banke u Hrvatskoj

Ako bismo ženama omogućili da na jednakoj razini s muškarcima sudjeluju u gospodarskim aktivnostima, mogli bismo stvoriti dodatnih 160 trilijuna dolara vrijednosti globalnom gospodarstvu

Isključivanje žena iz gospodarskih tokova – bilo uskraćivanjem potpore poduzećima u vlasništvu žena ili ignoriranjem njihovih poduzetničkih ideja te otežanom pristupu izvorima financija i uskraćivanjem potpore za ulazak u svijet poduzetništva znatno ograničava ukupnu ekonomsku produktivnost i uskraćuje nas za inovacije koje su nam prijeko potrebne za rješavanje velikih problema s kojima se suočavamo, poput klimatskih promjena.

Želimo li ubrzati ekonomski i društveni razvoj te podignuti razinu gospodarske aktivnosti i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji, nužno je više naglasiti potporu poduzetnicama – i to ne samo zato što je to etički i društveno ispravno već i zato što se radi o izvrsnoj mogućnosti za dodatno jačanje hrvatskoga gospodarstva. Ako bismo ženama omogućili da na jednakoj razini s muškarcima sudjeluju u gospodarskim aktivnostima, procjenjuje se da bismo mogli stvoriti dodatnih 160 trilijuna dolara vrijednosti globalnom gospodarstvu.

Ukratko, uklanjanje zapreka ženskom poduzetništvu prečac je do bogata gospodarstva.

Odbijanje razvoja

Trenutačna situacija na polju ekonomskog osnaživanja žena daleko je od idealne. Osnivačice startupova, na primjer, rijetkost su u Europi. Žene osnivaju manje tvrtki od muškaraca i tek su oko trećine svih poduzetnika iako čine više od polovice stanovništva. Taj prosjek još je niži u Hrvatskoj. Kako navodi posljednje Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj 2021. (Cepor), udio tvrtki koje su osnovale isključivo žene bio je od 18 posto 2011. do 22 posto 2020. Poduzetnica je najviše u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (30,9 posto) i trgovini (21 posto).

Unatoč tomu što dobivaju tek manje od pola onoga investicijskog kapitala koji je dostupan njihovim kolegama, tvrtke koje su osnovale žene donose dvostruko više prihoda po uloženom dolaru od ‘muških‘. Odbijanje sustavnog jačanja ženskog poduzetništva svjesno je ili nesvjesno odbijanje prilika za ubrzani razvoj društva.

Stvari su osobito nepovoljne za žene kad je riječ o pristupu rizičnom kapitalu. Čak i kad uspiju osnovati svoj startup, žene imaju problema s dobivanjem sredstava. Tako su europske poduzetnice 2021. uspjele privući tek 1 posto ulaganja rizičnoga kapitala. Korist od većeg broja žena u svojim upravljačkim strukturama imaju i velike tvrtke. Istraživanja redovito pokazuju da ona poduzeća koja su uspela postići visoku razinu zastupljenosti žena u svojim upravnim odborima imaju 28 posto veću vjerojatnost za bolje poslovanje od svoje konkurencije.

Europska investicijska banka nedavno je priredila studiju pod naslovom ‘Innovation Finance Advisory, Funding Women Entrepreneurs: How to Empower Growth‘ koja daje korisne naputke kamo bi i Hrvatska mogla ići želi li si osigurati ključne preduvjete za brz i održiv razvitak. Prije svega, studija je pokazala pozitivan trend kad je u pitanju dostupnost rizičnog kapitala i početnih financijskih sredstava za poslovanje poduzeća u vlasništvu žena. EIB Grupa osobito je aktivna na tom području u Hrvatskoj, tako da su trenutačno dva od tri fonda rizičnoga kapitala koji posluju u Hrvatskoj pokrenuta potporom EIB Grupe te u svom poslovanju posebnu pozornost poklanjaju ženskom poduzetništvu.

Bit će odlično vidjeti Hrvatsku kako prati europske trendove, ne samo kad je u pitanju broj fondova rizičnoga kapitala, kao važne financijske opcije za razvoj gospodarstva, nego i na području broja žena koje su osnivačice vlastitih investicijskih fondova ili žena koje su vodeće partnerice u fondovima rizičnoga kapitala.

Sustavna potpora

Što možemo učiniti da bismo poboljšali financijsku poziciju žena? Četiri su ključna područja. Nužno je povećati broj žena koje su menadžerice fondova i donositeljice odluka u fondovima rizičnoga kapitala te ulagati primjenjujući rodnu perspektivu stvaranjem namjenskih fondova i financijskih instrumenata za potporu ženskom poduzetništvu. Treba pomoći ženama koje traže sredstva i tehničke savjete potrebne za razvoj svoga poslovanja. Potrebno je i sustavno poduprijeti žene poduzetnice u sektorima u kojima ih jako nedostaje, poput područja visoke tehnologije te znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Bit će mi veliko zadovoljstvo da kao nova voditeljica Ureda Grupe EIB-a u Hrvatskoj podržim formuliranje odgovora na te izazove. Sada je pravo vrijeme za akciju. Europa je 2021. zabilježila rekordan broj uspješnih izlaza – inicijalnih javnih ponuda, otkupa ili akvizicija – od startupa koje su osnovale žene. No potrebna nam je kritična masa žena koje su spremne postati visokotehnološke poduzetnice ili investitorice.

Trebamo i više podataka o zaprekama s kojima se žene suočavaju kako bi privatne banke i državne institucije mogle još učinkovitije podržati jednake uvjete poslovanja za sve. Omogućavanje ravnopravna sudjelovanja žena u gospodarskom natjecanju neće samo otvoriti nova tržišta – povećat će i konkurentnost i globalni položaj ne samo Zagreba i središnje Hrvatske već i osnažiti hrvatsko te gospodarstvo EU i podignuti razinu socijalne pravde.

Osvrnemo li se uokolo, vidjet ćemo nejednak položaj žena iako su one najbolja prilika za dugoročan razvoj. Dug i dubok jaz u poduzetničkoj aktivnosti između muškaraca i žena upućuje na postojanje zapreka koje koče razvoj poduzetnica te potrebu daljnjeg osnaživanja žena u poduzetništvu.

Svi podaci pokazuju da napredak društva prema ravnopravnosti spolova ima potencijal transformirati Hrvatsku. Krajnje je vrijeme da se krene u tom smjeru, a Grupa Europske investicijske banke spremna je pomoći u tome.

25. travanj 2024 12:05