Ukratko
StoryEditor

Veliki potencijal za poduzetništvo u srcu Moslavine

29. Travanj 2022.
S oko 850 poduzetnika i 7200 zaposlenih te kao grad srednje veličine ima četiri poslovne i jednu industrijsko-logističku zonu, koja je ujedno strateški projekt Grada Kutine. Uza sufinanciranje poticanja novih ideja, kao i razvoj postojećih, Kutina posljednjih godina bilježi snažan rast broja novih poslovnih subjekata, kako u IT sektoru, tako i u uslužnom te mnogim drugima

U promjenjivom okružju u okviru kojega 'veći' gospodarstvenici često zasjenjuju 'manje', ponekad upravo oni 'manji' uzvrate udarac nastojeći svoj potencijal iskoristiti kao prednost za brojne ulagače odnosno investitore. Upravo se to može reći za Kutinu, grad koji je industrijsko, poduzetničko i administrativno središte mikroregije Moslavina. S oko 850 poduzetnika i 7200 zaposlenih te kao grad srednje veličine ima četiri poslovne i jednu industrijsko-logističku zonu, koja je ujedno strateški projekt Grada Kutine.

Veliki i mali

Na više od sto hektara dostupnog zemljišta u gradu, a uza sufinanciranje poticanja novih ideja, kao i razvoj postojećih, Kutina posljednjih godina bilježi snažan porast novih poslovnih subjekata, kako u IT sektoru, tako i u uslužnom te mnogim drugima.

Uz ime Kutina često se spominje kemijska tvrtka Petrokemija, poznatija kao tvornica gnojiva. Utjecaj Petrokemije na grad ne može se poreći, kao i trgovačkog društva Lonia, tvrtke Selk, koja je od 1992. godine do danas jedna od najmodernijih backend-proizvodnji na tržištu elektrokeramičkih komponenti, te tvrtke Almos kao privatne greenfield-investicije i drugih većih poslovnih subjekata. Veliki gospodarski subjekti zapošljavaju velik dio stanovništva Kutine i okolice, stoga se može reći da na taj način njihova mogućnost transformacije u novom okružju zasigurno utječe na gospodarstvo u bližoj okolici.

Protekle, 2021. godine, 76 osoba koristilo se potporama za novozapošljavanje i samozapošljavanje, a više od 1,5 milijuna kuna izravno je dodijeljeno poduzetnicima i obrtnicima putem potpora Grada Kutine

U tom kontekstu nikako se ne smije izostaviti malo, srednje i mikropoduzetništvo koje, za razliku od velikih poslovnih subjekata u gradu, čini okosnicu razvoja u promjenjivim okolnostima. Sve veći broj poduzetnika odlučuje se za pokretanje vlastitih poslovnih aktivnosti kako bi izašli iz svoje zone komfora te, uz pomoć Grada, osigurali bolji plasman na tržištu. Ne tako davne, 2021. godine, 76 osoba koristilo se potporama za novozapošljavanje i samozapošljavanje, a više od 1,5 milijuna kuna izravno je dodijeljeno poduzetnicima i obrtnicima putem potpora Grada Kutine. Kada se uzme omjer izvornog proračuna i sredstava koja se izdvajaju za gospodarstvo, oko četiri milijuna kuna odnosno pet posto kutinskog proračuna namijenjeno je upravo poduzetništvu.

Uspjeh uz potporu

Jedan od istaknutih primjera dobre suradnje lokalnih poljoprivrednika i kutinske Razvojne agencije MRAV jest OPG ValVida iz mjesta Zbjegovača nedaleko Kutine. ValVida u punom smislu nosi epitet 'obiteljski OPG'. Osim majke poduzetnice Valentine Vidović, koja je osvojila niz priznanja za svoj rad i ekološke proizvode poput onih od paprene metvice i buče, u rad OPG-a uključena su i djeca, a čak dvoje obrazuju se da bi mogli nastaviti raditi u OPG-u te na taj način unaprijediti poslovanje. Valentina Vidović je putem Natječaja za tip operacije 6.1.1. 'Potpora mladim poljoprivrednicima', prijavljenog 2018. godine, ostvarila sredstva za poljoprivrednu mehanizaciju i povećanje osnovnog stada koza.

Ta je suradnja dala vjetar u leđa njezinom OPG-u, a mlada je poljoprivrednica 2019. godine u sklopu projekta 'Ženska perspektiva' osvojila nagradu za najbolju poduzetničku priču. Razvojna agencija MRAV, osim što je potpora poduzetnicima i ustanovama, u isto vrijeme surađuje s brojim poljoprivrednicima u realizaciji EU projekata, a jednako tako pomaže zainteresiranim sugrađanima prilikom modernizacije i unaprjeđenja njihova poslovanja.

Posao i prilika za užitak

U Kutini je otvoren i obrt za proizvodnju zrakoplova MD Propeler, vlasnika Damira Markalausa, koji je ostvario je pravo na potporu Grada za kupnju CNC stroja za izradu zrakoplovnih propelera te drvenih didaktičkih igračaka i suvenira. Markalaus izrađuje propelere za sportsko-rekreativne zrakoplove, motorne zmajeve i paraglajderske motore, što zahtijeva veliko znanje u radu na CNC stroju. Nakon što je prošao obuku i usvojio potrebno znanje, otvorio je obrt koji dobro posluje. Ljubav prema propelerima očituje se i u preletima po Moslavini te na taj način u svojem poslovanju vidi dobru priliku za uživanje za sve entuzijaste, zaljubljenike u zrakoplove, kao i ljubitelje prirode i Moslavine, čija se ljepota, prema njegovom mišljenju, najbolje vidi upravo iz zrakoplova.

Jedan od glavnih preduvjeta ostanka postojećih i dolaska novih tvrtki i investicija je odgovarajuća visokokvalificirana i ostala radna snaga na području grada. Ostanak i dolazak nove radne snage ovise o uvjetima koje nudi tvrtka, ali i društvenim standardu mjesta zaposlenja.

Oko četiri milijuna kuna odnosno pet posto kutinskog proračuna namijenjeno je upravo poduzetništvu

U školskoj 2021./2022. godini uveden je novi smjer u Tehničkoj školi Kutina – farmaceutski tehničar – koji je odobrilo Ministarstvo obrazovanja prema osnovi istraživanja tržišta i manjka postojećega kadra. Osim bogatih programa kutinskih škola, gradnjom novoga dječjeg vrtića i 'pametnog' igrališta do jeseni 2022. godine stvorit će se uvjeti povoljni za ostanak i dolazak nove radne snage u Kutinu, ponajprije za mlade obitelji kojima je vrtić prijeko potreban.

Poslovna infrastruktura

Dok Grad Kutina potiče male i mikro poduzetnike, s druge strane u industrijsko-logističkoj zoni čak 74 hektara površine čeka nove poduzetnike. Uz dobar prometni položaj i daljnji razvitak prometne infrastrukture želi se utjecati na poduzetnike te sve aktivnosti gledati sa strateške razine, tj. dugoročno.

Da bi osigurao daljnji dolazak investitora, Grad Kutina pokrenuo je projekt spajanja Industrijsko-logističke zone Kutina na željezničku infrastrukturu odnosno na Paneuropski koridor X. Izrađeno je idejno rješenje te je u tijeku ishođenje posebnih uvjeta. Gradnja priključka na željezničku infrastrukturu planirana je 2026. godine, a sve kako bi se omogućio jednostavniji protok robe i dobara od potencijalne tvornice do krajnjih kupaca.

U poslovnim zonama Kutine bilježi se doseljavanje poslovnih subjekta koji su donedavno bili u centru grada. Automehaničarske radionice, PVC stolarija, izrada idejnih rješenja za željeznički promet te brojni mali poduzetnici polako, ali sigurno, mijenjaju gospodarsku sliku grada. Simbioza 'velikih' i 'malih' gospodarskih subjekata, ali i Grada Kutine u sinergiji s gradskim ustanovama od velike je važnosti za svakoga tko razmišlja o pokretanju poslovanja. Unatoč promjenjivoj sadašnjici, optimizam budi povećan interes za mjere Grada Kutine koje će se dijeliti putem natječaja idućih mjeseci.

Iz Grada Kutine poručuju da stoje na raspolaganju svim zainteresiranima te unatoč svim promjenama i izazovima prioritet Grada je snažno gospodarstvo koje svima nudi jednake mogućnosti. 

20. travanj 2024 01:10