Ukratko
StoryEditor

VODEĆI PROJEKT GENERALI OSIGURANJA: Prilika za male i srednje poduzetnike da se istaknu u održivosti

12. Svibanj 2022.
Generali osiguranje prvi put u Hrvatskoj organizira natječaj ‘SME EnterPRIZE‘ za klijente u malom i srednjem poduzetništvu. Tvrtke će se moći natjecati u tri kategorije: ‘Dobrobit zaposlenika‘, ‘Okoliš‘ i ‘Zajednica‘. Prijave do 5. lipnja

Kako bi potaknuo i podržao mala i srednja poduzeća da usvoje održivije poslovne modele Generali osiguranje prvi put u Hrvatskoj organizira natječaj 'SME EnterPRIZE' za svoje klijente. Riječ je o inicijativi Generali Grupe ugrađenoj u novi strateški plan 'Lifetime Partner 24: poticanje rasta' kako bi se promicalo zeleno i uključivo gospodarstvo u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom 'Next Generation EU'. 'SME EnterPRIZE', pokrenut 2021. godine u povodu obilježavanja Generalijeve 190. obljetnice, ove godine vraća se u drugom izdanju u više europskih zemalja. Hrvatska mala i srednja poduzeća, klijenti Generali osiguranja, do 5. lipnja mogu se prijaviti na natječaj ispunjavanjem formulara na mrežnoj stranici.

Ambasadori održivosti

Prema zaključku Bijele knjige 'SME EnterPRIZE', koju je u suradnji s Generalijem pripremila škola za menadžment SDA Bocconi School, održivo poslovanje može pružiti ključne resurse i prilike za mala i srednja poduzeća. Budući da je u Europskoj uniji više od 25 milijuna malih i srednjih poduzeća ili 99,8 posto od ukupnog broja tvrtki (0,2 posto otpada na velike tvrtke), koja osiguravaju dva od tri radna mjesta, odnosno njih sto milijuna, sve je potrebnije da se mala i srednja poduzeća uključe u program održivosti. Stoga će se sa svojim projektima održivog poslovanja male i srednje tvrtke moći natjecati u tri kategorije natječaja SME EnterPRIZE: 'Dobrobit zaposlenika', 'Okoliš' i 'Zajednica'. Pobjednika svake kategorije Generali nagrađuje s 30.000 kuna bruto. Drugo plasirani projekti osvajaju paket godišnjega putnog zdravstvenog osiguranja i menadžerskog osiguranja od nezgode do 15.000 kuna bruto ili ekvivalentnu nagradu.

– Održivost je začetnik novoga strateškog plana Generali Grupe 'Lifetime Partner 24: poticanje rasta', što znači da održivost oblikuje način na koji donosimo sve odluke. Nastavljamo i dalje biti odgovorni kao osiguravatelj, investitor i poslodavac kako bismo dodatno učvrstili svoju ulogu Lifetime Partnera svojim klijentima. Pokretanjem inicijative 'SME EnterPRIZE' želimo potaknuti komunikaciju s dionicima o održivosti u poslovanju i osobito dati glas tzv. herojima održivosti, poduzetnicima koji su primijenili važne inicijative održivosti u svojem poslovanju i tako postali inspirativan primjer za druge poduzetnike te djeluju kao veleposlanici održivosti – naglasio je Mario Carini, predsjednik Uprave Generali osiguranja.

Žiri će činiti stručnjaci iz akademske zajednice, medijski djelatnici i poduzetnici te će odabrati pobjednike u svakoj kategoriji. Nagrade 'herojima održivosti' dodijelit će se na prigodnoj svečanosti u rujnu u Zagrebu, a među njima će međunarodni znanstveni odbor, koji također okuplja stručnjake iz akademske zajednice, ustanova i gospodarstva, odabrati najbolje održivo poduzetničko rješenje iz Hrvatske koje će zatim biti predstavljeno u Bruxellesu u listopadu na međunarodnoj smotri 'heroja održivosti'.

Izbor najboljih

U kategoriji 'Dobrobit zaposlenika' mogu se natjecati mala i srednja poduzeća s projektima koji su, primjerice, poboljšali dobrobit zaposlenika i njihovih obitelji dopunskom zdravstvenom zaštitom, postizanjem ravnoteže između poslovnog i privatnog života te sigurnosti na radnome mjestu i edukacijom, programima koji osiguravaju jednake prilike za zapošljavanje ili jednak roditeljski dopust za žene i muškarce. Kategorija 'Okoliš' namijenjena je tvrtkama koje smanjuju potrošnju energije, uporabljuju i saniraju sirovine, primjenjuju kružno gospodarstvo, u proizvodnji stvaraju manje otpada te razvijaju tehnologije koje štede energiju. Ako male i srednje tvrtke pozitivno utječu na okolinu, odnosno pridonose projektima zajednice, zapošljavaju osobe u nepovoljnu položaju, zapošljavaju mjesne radnike i dobavljače ili ako zaposlenici volontiraju, natjecat će se u kategoriji 'Zajednica'.

Generali osiguranje d. d. dio je Generali Grupe, osnovane 1831. godine, jednog od vodećih svjetskih davatelja usluga osiguranja i upravljanja imovinom s više od 75.000 zaposlenih i 67 milijuna klijenata diljem svijeta. Posluje u pedeset zemalja, a lani je njegov ukupni premijski prihod dostigao 75,8 milijardi eura. 

*Sadržaj donose SME EnterPRIZE i Generali osiguranje

26. travanj 2024 10:09