Ukratko
StoryEditor

Zvonimir Milas (DataBox):Novi data centar dodatno će nas izdvojiti od konkurencije

12. Veljača 2024.
Zvonimir Milas
Tvrtka DataBox nastavlja ulagati u proširenje kapaciteta postojećega podatkovnog centra, širenje vlastite optičke infrastrukture po cijeloj Hrvatskoj, a novi data centar stavit će je uz bok svjetskih pružatelja podatkovnih usluga

Prošla je godina, prema riječima Zvonimira Milasa, voditelja Odjela prodaje tvrtke DataBox, najuspješnija prema rastu prihoda, broja zaposlenih i broja ugovorenih korisnika u gotovo desetogodišnjoj povijesti toga podatkovnog centra. DataBox je, za podsjetnik, proizašao iz tvrtke STORM Computers, koja je još 2013. počela razvoj usluga tehnologija u oblaku, a godinu poslije pala je odluka o otvaranju podatkovnog centra – DataBoxa. Sve više hrvatskih tvrtki traži pohranu podataka i implementaciju aplikacija u javnom oblaku, što je sigurnije nego njihovo čuvanje na vlastitim serverima. Zbog toga DataBox radi na povećanju kapaciteta postojećeg data centra, širi vlastitu optičku infrastrukturu po cijeloj Hrvatskoj i priprema gradnju novog data centra na drugoj lokaciji. To će povećati konkurentnost tvrtke ne samo na hrvatskom, nego i na europskom i svjetskom tržištu pohrane podataka u oblaku.

Što mali i srednji poduzetnici trebaju znati o upotrebi podataka s pomoću računalstva u oblaku (cloud computing) i računalstva na rubu (edge computing)?

– Skalabilnost, kao velika prednost i jedna od osnovnih značajki cloud usluga, omogućuje tvrtkama korištenje resursa prema stvarnoj potrošnji te implementaciju usluge bez velikih kapitalnih ulaganja. Tvrtke na taj način neiskorištena sredstva mogu uložiti u neki drugi segment poslovanja. Prednosti se nužno ne očituju kroz IT već kroz povećanje efikasnosti drugih odjela, što za posljedicu ima povećanje profitabilnosti cijelog poslovanja. U praksi, edge computing smanjuje ovisnost o cloudu podatkovnog centra budući da se podaci obrađuju na način da ne mora svaki podatak nužno putovati prema centralnom oblaku. Pravilnim korištenjem edge rezultira povoljnijim i brzim uslugama veće pouzdanosti. Tvrtke mogu ubrzano donositi odluke budući da raspolažu velikom količinom podataka u stvarnom vremenu pa nemaju prepreku donošenja odluka temeljenih na tako dobiveni način.

Kakvi proizvodi na rubu i u oblaku trenutačno zanimaju hrvatske tvrtke?

– Rekao bih da su cloud rješenja već postala standard u poslovanju hrvatskih tvrtki, koje su prije svega zainteresirane za VPS (virtualni privatni server), na kojemu su najčešće implementirane poslovne aplikacije ili pohrana podataka u oblak, odnosno spremanje podataka neprocjenjive važnosti na sigurno mjesto – upravo ono što i je najvažnija značajka poslovanja podatkovnog centra. Navedene usluge pokrivaju većinu infrastrukturnih potreba domaćih korisnika. Osim navedenih, svakako želim napomenuti da sve više korisnika ima potrebu za implementacijom vatrozida u oblaku te ostalim cyber security uslugama u cloudu.

Jesu li DataBoxovi klijenti upoznati s trendovima digitalizacije?

– Predano radimo na edukaciji svojih postojećih, kao i potencijalnih korisnika te možemo primijetiti da se paradigma donekle promijenila na način da se ulaganje u bilo koju od IT, a pogotovo cloud uslugu više ne gleda isključivo s troškovne strane već se shvaća kao investicija koja će ubrzati digitalizaciju, a poslovanje učiniti efikasnijim. Trend je pokrenut, ali ulaganja u digitalizaciju još nisu na razini koja je poželjna i potrebna kako bi se uhvatio korak sa zemljama koje u njoj prednjače, a koje se primjerom pokušava slijediti. Proces ide dosta sporo iako je svjesnost o važnosti digitalizacije izraženija. Proći će još dosta vremena do postizanja željene razine uspjeha i približavanja svjetskim trendovima na tom polju.

Kako je na DataBoxovo poslovanje utjecao pad ICT tržišta?

– DataBox je u svakom smislu imao najbolju godinu otkad posluje, bilo da promatramo rast prihoda, rast broja zaposlenih, bilo rast broja ugovorenih korisnika. Naglasak stavljamo na dugoročni odnos s korisnicima i ovom prilikom zahvalio bih im jer nam daju povjerenje i u ovo izazovno vrijeme. Bez obzira na događaje na tržištu, nastavljamo ulagati u proširenje kapaciteta postojećeg data centra, širenje vlastite optičke infrastrukture po cijeloj Hrvatskoj, a gradnja druge lokacije data centra nam je imperativ. Novi data centar dodatno će nas izdvojiti od konkurencije i staviti uz bok europskih i svjetskih pružatelja usluga podatkovnog centra. 

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom DataBox.

27. travanj 2024 03:57