Zeleno i digitalno
StoryEditor

Energetska kriza vjetar u leđa globanim kapacitetima za zelenu energiju

06. Prosinac 2022.
obnovljivi izvori energijefoto Shutterstock

Svijet će u idućih pet godina znatno brže graditi kapacitete za proizvodnju zelene energije, potaknut zabrinutošću za opskrbu nakon ruskog napada na Ukrajinu, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Do 2027. kapaciteti bi trebali porasti za 2.400 gigavata (GW), što odgovara današnjem ukupnom energetskom kapacitetu Kine, na 5.640 gigavata, prognozirala je IEA u godišnjim prognozama za obnovljive izvore energije.

Prognozirani novi kapaciteti veći su za 30 posto nego prije godinu dana, napominje IEA, dodavši da su zelene energetske tehnologije postale privlačnije u ovoj godini zbog visokih cijena plina i struje u globalnoj energetskoj krizi.

Dodatni su poticaj rastu političke i tržišne reforme u SAD-u, Kini i Japanu koji žele ubrzati razvoj obnovljivih izvora energije.

- Obnovljivi izvori energije širili su se ubrzanim tempom i prije globalne energetske krize, a ona ih je gurnula u izvanrednu novu fazu još bržeg rasta budući da zemlje žele kapitalizirati prednosti na području energetske sigurnosti -  rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

- Svijet će u idućih pet godina proizvesti istu količinu obnovljive energije kao u u prethodnih 20 godina - naglasio je Birol.

Na obnovljive izvore energije otpadat će u idućih pet godina više od 90 posto rasta globalnih proizvodnih kapaciteta, čime će prestići ugljen i postati najveći svjetski izvor električne energije do početka 2025. godine, prognozira IEA.

Globalni solarni fotonaponski kapacitet trebao bi se do 2027. gotovo utrostručiti i osgiurati vodeću poziciju na ljestvici izvora dok bi se kapacitet za proizvodnju energije iz vjetra trebao gotovo udvostručiti.

Agencija izdvaja i prognozirani 22-postotni rast potražnje za biogorivima do 2027., uz očekivani 80-postotni udio SAD-a, Kanade, Brazila i Indije u povećanju proizvodnih kapaciteta, zbog opsežnih poticaja.

30. svibanj 2024 06:29