Zeleno i digitalno
StoryEditor

HOPS demantira OIEH: Nova će Pravila potaknuti i omogućiti daljnji nastavak razvoja projekata

27. Srpanj 2023.

Nakon što je Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH) prije nekoliko dana uputilo priopćenje u kojem se kaže da nova Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu onemogućuju razvoj projekata OIE umjesto da potaknu, tražili smo komentar od Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) na te tvrdnje. Naime, u OIEH smatraju da su Pravila neprihvatljiva i štetna za Hrvatsku te da su razočarani sadržajem tog dokumenta kojeg ulagači u OIE čekaju već dvije godine te ističu da tako otežavajuća i diskriminirajuća pravila Hrvatska nije imala još od početka razvoja projekata obnovljivih izvora energije.

U HOPS-u, pak, tvrde suprotno, da su ‘stručno, odgovorno i u zadanim rokovima izradili nova Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu‘, u skladu s novim Zakonom o tržištu električne energije (ZoTEE). Štoviše, znatno je unaprijeđen, tvrde u HOPS-u, u odnosu na probleme koji su se javljali u praksi u prethodnom razdoblju, a pri čemu su vodili računa o pouzdanosti i sigurnosti elektroenergetskog sustava u cjelini.

Nadalje, ističu, Pravila su prošla javno savjetovanje sredinom prošle godine, a za to je vrijeme HOPS održao i radionice za zainteresiranu javnost na kojima su raspravljena predložena rješenja. Krajem 2022. Pravila su upućena na suglasnost i mišljenje nadležnim tijelima (Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja), koji su svoju suglasnost, odnosno mišljenje poslali početkom srpnja i time omogućili da HOPS 14. srpnja 2023. donese konačna (usuglašena) Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu.

U nastavku prenosimo u cijelosti stav HOPS-a vezano za priopćenje Udruženja OIEH.

‘Stavove iznesene u priopćenju Udruženja OIE smatramo u najvećoj mjeri netočnima i tendencioznima. Primjerice, rokovi za izradu potrebnih elaborata, mišljenja i drugih akata koje izrađuju sudionici u postupcima priključenja, propisani su ZoTEE-om i HOPS ih nije ovlašten mijenjati. Nadalje, imajući u vidu da će ova Pravila napokon omogućiti nastavak projekata koje je novi ZoTEE zatekao u različitim fazama razvoja i uputio na novu proceduru ishođenja energetskog odobrenja, upravo će nova Pravila potaknuti i omogućiti daljnji nastavak razvoja tih projekata, dakle neće ih zakočiti kako to smatra Udruženje.

Pravila o priključenju na prijenosnu mrežu ne odgovaraju na sva pitanja koja muče investitora, ali očekujemo da će stupanjem na snagu nove Metodologije za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu, odnosno donošenjem odluke HERA-e o iznosu jedinične naknade za priključenje, najveći dio nedoumica biti riješen. HOPS će i nadalje biti otvoren za konstruktivnu suradnju sa svim stakeholderima i unaprjeđenje sustava u cjelini, što nam je svima glavni cilj‘, stoji na kraju odgovora HOPS-a.

28. travanj 2024 20:09