Zeleno i digitalno
StoryEditor

Odlična ocjena iz ovog ispita privući će kapital i investitore

10. Srpanj 2024.
HGK
ESG rating HGK – ispit zrelosti u održivim praksama

Znate li odgovor na pitanje koliko je zapravo vaše poslovanje održivo i možete li se mjeriti s konkurencijom u industriji? Koliko su održive prakse u vašem poduzeću konkretne i mjerljive, i prate li novu regulativu Europske unije?

Poznavanje odgovora na ova pitanja uskoro će biti zakonska obveza za sva velika poduzeća. Naime, obaveza izvješćivanja o održivosti koja trenutno vrijedi za poduzeća s više od 500 zaposlenih, od 2025. godine širi se na sva velika poduzeća, neovisno o broju zaposlenih. Zemlje članice EU do srpnja ove godine moraju prenijeti Direktivu o korporativnom izvješćivanju o održivosti u domaće zakonodavstvo. To znači da će sva velika poduzeća u Hrvatskoj imati zakonsku obvezu podnositi godišnja izvješća o održivom poslovanju. Kako se poduzeća ne bi našla u neobranom grožđu, Hrvatska gospodarska komora razvila je set alata za konkretno i mjerljivo praćenje održivih praksi te usklađivanje s novom regulativom EU.

ESG rating HGK prvi je hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća. Usklađen je sa zahtjevima regulatora, financijskih institucija i najboljim održivim praksama. Osim što pomaže unaprijediti poslovne strategije i povećati konkurentnost na tržištu, visok ESG rating pomaže poduzećima u ulasku na nova tržišta i pristupu financiranju jer je održivo poslovanje sve važniji kriterij novih modela financiranja..

Da poznavanje ESG ratinga svog poduzeća ima konkretne koristi za poslovanje ističe prošlogodišnji dobitnik nagrade za ESG rating HGK u kategoriji najboljeg velikog održivog poduzeća u Hrvatskoj Davor Ujlaki, direktor Muraplasta.

image

Davor Ujlaki

foto

– ESG rating predstavlja jedan ispit zrelosti u polju održivosti. U njemu poduzeća mogu prepoznati i unaprijediti svoje poslovne prakse u područjima okoliša, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Za nas je nagrada bila potvrda da idemo u dobrom smjeru, da je naša posvećenost u dijelu održivog poslovanju i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš prepoznata i priznata – poručuje Ujlaki.

Prošle godine svoj ESG rating saznalo je 400 poduzeća i to dominantno iz privatnog sektora, tek je 18 javnih poduzeća ispunilo upitnik. Kod više od polovice poduzeća visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva, a većina ih nije imala ni ESG strategiju. S druge strane, oni najbolji su ispunili sve kvačice, a potaknuti dobrim praksama industrije otišli i korak dalje.

– Dobivanje nagrade nam je podiglo ljestvicu te smo u međuvremenu izdali strateški ESG dokument MAP 2030 – Muraplastov akcijski plan do 2030. te imamo verificirani plan smanjenje stakleničkih plinova u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma kroz Science Based Targets Initiative (SBTi) – ističe Ujlaki.

ESG rating HGK je koristan i pouzdan alat za pripremu prvog izvještaja poduzećima koja su novi obveznici izvješćivanja. Poduzeća koja nisu obveznici ga mogu koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije. Budući da put održivosti ponekad djeluje zastrašujuće, HGK je pripremila i ESG vodič HGK s ključnim informacijama za pomoć u pripremi izvještaja i ispunjavanju upitnika ESG ratinga HGK.

– Pozivam sva poduzeća da se uključe u ovogodišnji ESG rating, da se educiraju i povežu s drugima na EGS Akademiji, s ciljem kako bi i oni pridonijeli globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i promicali održive prakse u svom poslovanju – poziva Davor Ujlaki.

Hrvatska gospodarska komora također poziva sva poduzeća da ispune online upitnik i saznaju svoj ESG rating HGK.

image
HGK
03. rujan 2024 09:58