Zeleno i digitalno
StoryEditor

Radi se na ‘putovnicama za baterije‘ koje će mjeriti ugljični otisak baterija u Europi

25. Travanj 2022.

Konzorcij proizvođača automobila i baterija uključujući BMW, Umicore i BASF radit će zajedno s tehnološkim partnerima na razvoju 'putovnice za baterije' koja prati sastojke i ugljični otisak baterija u Europi, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva.

Konzorcij od 11 partnera dobio je 8,2 milijuna eura za razvoj zajedničke taksonomije i skupa standarda za prikupljanje i objavljivanje takvih podataka, koji bi uskoro mogli postati obvezni prema propisima Europske unije.

Prijedlog Europske komisije o kojem će se raspravljati tijekom ove godine navodi da ugljični otisak električnih vozila na punjenje, lakih transportnih vozila i industrijskih baterija koje se prodaju u Europi, mora biti poznat do 2024. i biti u skladu s ograničenjem emisije CO2 do 2027. godine.

Obveza otkrivanja sadržaja recikliranih sirovina u tim baterijama primjenjivala bi se od 2027., godine, a nakon toga na snagu bi stupili zahtjevi zahtjevi za korištenje minimalnog udjela recikliranog kobalta, litija, nikla i olova od 2030. godine.

Njemački konzorcij prvi je projekt u Europi koji pokušava dizajnirati proizvod koji će zadovoljiti te propise, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva.

21. lipanj 2024 07:24