Zeleno i digitalno
StoryEditor

Ukrajinski DRI gradi vjetroelektranu i prvu trafostanicu za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

17. Lipanj 2024.

Tvrtka DRI, europski ogranak DTEK grupe za obnovljivu energiju, najavljuje početak svojih prvih projekata u Hrvatskoj. Tvrtka DRI osnovana je 2021. godine kao europski ogranak ukrajinske DTEK grupe čiji je osnivač poznati ukrajinski milijarder Rinat Akhmetov koji je ujedno i vlasnik nogometnog kluba Shakhtar Donetsk u kojem je naš bivši reprezentativac Darijo Srna sportski direktor.

Tvrtka DRI najavila je na svojim stranicama kako će graditi vjetroelektranu ‘Brda Umovi‘ s kapacitetom od 127,5 MW i trafostanicu TS 400/110 kV namijenjenu povezivanju projekata obnovljivih izvora energije na mrežu. Oba projekta bit će smještena oko Splita te predstavljaju prvi korak u ambicioznom planu DRI-a za izgradnju portfelja od do 500 MW vjetro i solarnih projekata u zemlji do 2028. godine.

Vjetroelektrana ‘Brda Umovi‘, kako najavljuju iz tvrtke, kreće s realizacijom u ljeto 2025. godine, a trebala bi početi s proizvodnjom električne energije u jesen 2026. godine. Ovaj projekt će godišnje proizvoditi 338 GWh, što je dovoljno za opskrbu oko 83 tisuće kućanstava, a ujedno će smanjiti emisije CO2 za 51 tisuće tona godišnje.

Povezivanje na mrežu osigurat će trafostanica TS 400/110 kV, prva takva u Hrvatskoj izgrađena u posljednjih 20 godina, koja će značajno poboljšati mrežnu povezanost u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Planirana izgradnja trafostanice također je zakazana za ljeto 2025. godine.

- Naša duboka inženjerska i energetska stručnost, u kombinaciji s fleksibilnim kapitalom, omogućuje nam operativnu agilnost za brzu isporuku projekata solarnih, vjetroelektrana i baterijskih skladišta. Ovi projekti samo su prvi korak u našim ambicioznim planovima u Hrvatskoj i ključni su za postizanje ciljeva zemlje da do 2030. dosegne 36,4 posto udjela obnovljive energije - izjavili su iz DRI-a.

DRI je već uspostavio svoje prisustvo u Rumunjskoj s dva operativna projekta: solarnom farmom od 53 MW u Glodenima i vjetroelektranom od 60 MW u Ruginoasi, prvom vjetroelektranom izgrađenom u Rumunjskoj nakon desetljeća. Osim projekata u Hrvatskoj, DRI razvija još pet projekata solarnih, vjetroelektrana i baterijskih skladišta u Italiji, Rumunjskoj i Poljskoj.

- Naša predanost energetskoj tranziciji u Europi očituje se kroz ove projekte. Gradnja robusnog portfelja od do 500 MW obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj naglašava našu viziju i ciljeve - dodali su iz DRI-a.

26. lipanj 2024 03:30