Zeleno i digitalno
StoryEditor

Vrijednost svjetskog tržišta ugljika blizu bilijun dolara

12. Veljača 2024.

Vrijednost svjetskog tržišta dozvola za ispuštanje ugljičnog dioksida dosegnula je u 2023. godini rekordnu 881 milijardu eura (948,75 milijardi dolara), a lavovski dio iznosa otpada na Europsku uniju, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Londonske burze (LSEG).

Mnoge zemlje i regije uvele su sustav trgovine dozvolama za emisiju ugljičnog dioksida (ETS) kako bi joj odredile cijenu i potaknule tvrtke da ulažu u tehnologiju s niskim udjelom ugljika.

Vlasnika su lani na tržištima širom svijeta promijenile dozvole za ispuštanje oko 12,5 milijardi metričkih tona ugljika, slično kao i u 2022. godini, ali uz znatno veću vrijednost trgovine zbog rekordnih cijena na tržištima poput Europe i Sjeverne Amerike, stoji u izvješću LSEG-a.

Najveću vrijednost transakcija zabilježilo je lani tržište u EU, od oko 770 milijardi eura, veću za dva posto nego u 2022. Njegov udio u globalnom tržištu iznosio je 87 posto.

U veljači cijena dozvola za ugljik u EU dosegnula je rekordnih više od 100 eura po toni, ali je krajem godine pala zbog slabe potražnje industrijskih kupaca i energetskog sektora. Trend se nastavio i na početku 2024., sa cijenama u referentnim ugovorima povremeno nižim od 60 eura po toni.

- Gospodarski rast vjerojatno će biti spor širom Europe i u kratkoročnom perspektivi i očekuje se da će rezultirati daljnjim uništavanjem potražnje u mnogim industrijskim sektorima obuhvaćenim EU ETS-om - navodi se u izvješću.

U Sjevernoj Americi cijene su u prošloj godini na glavnim tržištima također dosegnule rekordnu razinu, od 39 dolara po toni u Zapadnoj klimatskoj inicijativi i od preko 15 dolara po toni u Regionalnoj inicijativi za stakleničke plinove.

U kineskom sustavu trgovine cijene su u listopadu bile najviše otkada je uspostavljen i iznosile su 80,51 juana (11,19 dolara) po toni, navodi se u izvješću.

Vrijednost transakcija na tržištima Sjeverne Amerike dosegnula je lani 71,4 milijardu eura, a na kineskom tržištu 2,3 milijarde eura.

23. travanj 2024 11:55