Život
StoryEditor

Annie Ernaux 17. žena koja je dobila Nobela za književnost

07. Listopad 2022.

Ernaux je nagrađena „zbog hrabrosti i kliničke oštroumnosti kojom razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja“

Švedska akademija nije nimalo iznenadila javnost dodijelivši prestižnu Nobelovu nagradu francuskoj književnici Annie Ernaux.

Naime, ta vrsna spisateljica koja svojom razornom autobiografskom prozom secira moderno društvo, međuljudske odnose - od onih s roditeljima (majkom), pa do ljubavnih partnera i ljubavnika, već je godinama favorit za tu prestižnu nagradu, ali su joj te ove godine odlučili doista i uručiti.

Ernaux je tako postala druga francuska književnica, nakon Patricka Modiana iz 2014., i tek 17. žena koja je osvojila Nobela za književnost.

Domaći prijevodi

Žiri Švedske akademije je izjavio da je Ernaux je nagrađena ‘zbog hrabrosti i kliničke oštroumnosti kojom razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja‘.

Na hrvatski su jezik prevedene brojne njezine knjige, ‘Samo strast‘ (Vuković&Runjić) koja pripovijeda o opsesivnom odnosu s ljubavnikom i koja je, ‘priručnik koji će pomoći svima izgubljenima u ljubavi‘, ‘Događaj‘ (Booksa i Mama) u kojoj je Ernaux opisala iskustvo s pobačajem, ‘Djevojačke uspomene‘ (OceanMore), priča o sazrijevanju, te ‘Godine‘ (OceanMore) u kojem secira odrastanje u Francuskoj te ‘Jedna žena‘ (Kulturtreger i Multimedijalni institut) u kojoj piše o preminuloj majci.

25. travanj 2024 20:05