Život
StoryEditor

Avatar 2 premašio dvije milijarde dolara zarade, ali i postao najgledaniji film u hrvatskim kinima

26. Siječanj 2023.
Drugi dio filmskog spektakla Jamesa Camerona postao je jedan od šest filmova koji su premašili brojku od dvije milijarde dolara zarade

Unatoč mlakom početku zbog kojeg se pesimizam uvukao u redove Disneya, blockbuster ‘Avatar: Put vode‘ uspio je premašiti čarobnu brojku od dvije milijarde dolara zarade u kinima. Upravo se toj cifri nadao redatelj James Cameron koji je uoči premijere izjavio da im je upravo tolika zarada potrebna da s troškom snimanja i promocije budu na nuli.

Osim što je Avatar 2 tako postao jedan od šest filmova u povijesti američke kinematografije koji su premašili dvije milijarde zarade, najgledaniji je film svih vremena i u hrvatskim kinima. S ukupno 215 889 gledatelja i 1,6 milijuna eura zarade, premašio je dosadašnji rekord koji je držao još jedan blockbuster Jamesa Camerona, bezvremeni Titanik.

Isplativa avantura

Na globalnom tržištu pak taj rekord drži prvi nastavak Avatara koji je od premijere prije 13 godina zaradio ukupno 2,9 milijardi dolara. Po ukupnoj zaradi slijede ga filmovi Avengers: Endgame koji je ‘digao‘ 2,79 milijardi i Titanik sa 2,19 milijardi dolara. Avatar: Put vode premijerno je prikazan u prosincu, a njegova se radnja odvija deset godina nakon događaja iz prvog dijela.

Radnja se vrti oko Jakea Sullyija koji je svoju svijest trajno prenio u tijelo ‘plavokošca‘ i postao vođa naroda Na‘vi. Zbog kolonizatora koji su se vratili na Pandoru, Jake je s obitelji pobjegao iz svog doma i krenuo istraživati do tada nepoznate dijelove čarobnog svijeta.

Ova fantasy avantura navodno je koštala između 350 i 400 milijuna dolara što ga čini i najskupljim filmom ikad snimljenim. No, ulaganje se očito isplatilo, jer avantura s Pandore nastavlja obarati rekorde i punih mjesec dana od premijere.

23. travanj 2024 14:31