Život
StoryEditor

I danski Lego pogodila kriza pa dižu cijene za 25 posto

12. Srpanj 2022.

Iz kompanije su skok u cijeni pripisali ‘trenutnim globalnim ekonomskim izazovima te rastu cijena sirovina i operativnog troška‘

Prošlog je mjeseca danski LEGO najavio da će vjerojatno biti primoran dizati cijene svojih proizvoda. To 'vjerojatno' se pretvorilo u 'sigurno' jer su, kako izvještava HypeBeast, već sad povisili cijene svojih setova i to za prosječnih 25 posto.

Iako su iz LEGO-a ranije tješili kupce da će se povećanje cijena odnositi na svega četvrtinu proizvoda, pokazalo se da u tu četvrtinu ulaze i najtraženiji, kolekcionarski setovi poput kućice na stablu, setova Sam u kući ili Povratak u budućnost.

Neuspjela kontrola troškova

Tako su, primjerice, setovi koji su ranije koštali 200 dolara, sada 250, a, konkretno, LEGO stadion Real Madrida je skočio s 350 na 400 dolara, dok je Lamborghini Sian sada 450, a ne 380 dolara.

Iz kompanije su taj skok u cijeni pripisali 'trenutnim globalnim ekonomskim izazovima te rastu cijena sirovina i operativnog troška'. Iako su se, kako tvrde, trudili troškove staviti pod kontrolu te tako cijene održati stabilnim, to im nije pošlo za rukom.

S obzirom na to da ekonomski analitičari trenutno ne vide 'svjetlo na kraju tunela', izgledno je da će cijene i ostale tri četvrtine proizvoda polako rasti, a roditelji i kolekcionari plaćati veće iznose za svoje omiljene igračke.

26. travanj 2024 16:27