Život
StoryEditor

Jakna čuvenog astronauta Buzza Aldrina prodana za nevjerojatnih 2,8 milijuna dolara

03. Kolovoz 2022.
Buzz Aldrin

Američka kuća Sotheby‘s vrijednost jakne procijenila je na 1,5 milijun dolara, a konačni je iznos debelo premašio njihova očekivanja

Aukcijska kuća Sotheby's uspjela je prodati jaknu koju je čuveni američki astronaut Buzz Aldrin nosio na misiji leta na Mjesec 1969. za gotovo dvostruko veći iznos od procijenjenog. Umjesto predviđenih 1,5 milijuna dolara, jakna s misije Apollo 11 je u sklopu dražbe 'Buzz Aldrin: Američka ikona' prodana za 2,8 milijuna. Inače, jakna koju je Aldrin nosio na Mjesecu proizvela je kompanija Welson Co. u prosincu 1968. godine i to od izdržive, lagane i negorive 'Beta tkanine' presvučene teflonom.

Inovativni materijal

Materijal je u to doba bio novina, a nastao nakon što je NASA od inženjera tražila da poboljšaju sigurnost postojećih astronautskih odijela budući da su samo godinu ranije, 1967., u požaru tijekom probne vježbe smrtno stradala trojica astronauta. Također, Buzz Aldrin je upravo u toj jakni pozirao tijekom misije Apollo 11, a te su fotografije obišle svijet te postale simbolom znanstvenih postignuća i nadilaženja zemaljskih ograničenja. Novi vlasnik jakne koju je nosio drugi čovjek koji je nogom stupio na Mjesec (nakon Armstronga) dobit će MIRAImage™ NFT koji će mu služiti kao dokaz o autentičnosti.

06. svibanj 2024 11:08