Život
StoryEditor

Katar zabranio prodaju piva na stadionima, Budweiseru ugroženo 75 milijuna dolara

18. Studeni 2022.

Zaokret u vezi s alkoholom mogao bi prekršiti multimilijunski ugovor FIFA-e o sponzorstvu i signalizirati da FIFA možda više nema kontrolu nad svojim događajem

Samo 48 sati prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, stiže vijest da su tamošnji dužnosnici odlučili da će se navijačima na stadionima i oko njih prodavati samo bezalkoholna pića. Odluku, koja je došla dva dana prije utakmice otvaranja turnira, potvrdila je i sama FIFA, piše NYTimes.

- Nakon razgovora između vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, donesena je odluka da se prodaja alkoholnih pića usmjeri na druga odredišta za navijače i licencirana mjesta - objavila je FIFA.

Odluka bi, kako se navodi, značila uklanjanje prodajnih mjesta koja prodaju pivo i druga alkoholna pića van kruga stadiona na kojima će se odigravati utakmice prvenstva.

Zabrana piva najnovija je i najdramatičnija promjena plana o alkoholu koji je mjesecima povećavao napetosti između FIFA-e i Katara, konzervativne nacije u kojoj je prodaja alkohola strogo kontrolirana, kao i mnoge druge na Zapadu, normalne stvari.

No, ova zabrana će zakomplicirati i FIFA-in sponzorski ugovor od 75 milijuna dolara s Budweiserom ali i raspizditi ono malo pravih navijača koji su se odlučili na ovo, zaista, u najmanju ruku neobično Svjetsko nogometno prvenstvo. Osim što su im već nametnuta mnoga ograničenja, sada nema ni piva, a o cijenama svega da ni ne govorimo.

FIFA se suočava sa žestokim kritikama već desetljećima vezanim uz korupciju čemu ni najmanje nije pomoglo kada su za domaćine prvenstva izabrani Rusija pa Katar. Te dvije zemlje izvučene su kao domaćini iste večeri još 2010. godine  kada su svi očekivali da će Engleska dobiti domaćinstvo 2018. a SAD 2020. Kako kažu sudionici događaja, ponude tih dvaju zemlja bile su najbolje i bilo je nemoguće, ne izabrati ih za domaćine svjetskog prvenstva. Međutim, svi znamo kako je ta priča završila. Umjesto Engleske, Rusija, a umjesto SAD-a, Katar. Malo je reći, kada se pogledaju snimke tog događaja, koliko su iznenađeni svi u prostoriji kada je tadašnji predsjednik FIFA-e Sep Blatter objavio domaćine.

Da je danas Katar preuzeo kontrolu od FIFA-e, pokazuje i podatak da je prije deset godina na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, FIFA izvršila pritisak na domaćina baš u vezi alkohola na stadionima. Naime, u Brazilu je od 2003. godine zakonski zabranjena prodaja alkoholnih pića na i oko stadiona, ali na Svjetsko prvenstvo taj se zakon promijenio, upravo zbog velikog pritiska najveće svjetske nogometne organizacije.  U Kataru je FIFA umjesto toga popustila pred zahtjevima zemlje domaćina.

Što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu

Čini se da se zabrana konzumiranja alkohola odnosi samo na navijače koji posjećuju utakmice. Pivo i druga pića, uključujući službeni FIFA šampanjac i niz vina po izboru sommeliera, i dalje će biti dostupni u luksuznim apartmanima na stadionu rezerviranim za dužnosnike FIFA-e i druge bogate goste. Inače,  alkohol je dostupan u zemlji, ali je prodaja strogo kontrolirana. Većini posjetitelja je i prije Svjetskog nogometnog prvenstva bilo dopušteno kupovati pivo i druga alkoholna pića samo u otmjenim hotelskim barovima i to po neuobičajeno visokim cijenama.

26. travanj 2024 23:36