Život
StoryEditor

Lewis Hamilton prešao u Ferrari, vrijednost tvrtke porasla za sedam milijardi dolara u jednom danu

02. Veljača 2024.
Lewis Hamiltonfoto Shutterstock

Šokantan prelazak Lewisa Hamiltona u Ferrari u četvrtak doveo je do skoka cijene dionice Scuderije Ferrari za više od deset posto, što je jednako iznosu od nešto manje od sedam milijardi dolara

Mercedes je kasno u četvrtak potvrdio da je sedmerostruki svjetski prvak Hamilton, koji je osvojio šest od svojih sedam naslova sa Mercedesom, iskoristio klauzulu o prekidu u svom novom dvogodišnjem ugovoru.

To znači da će Hamilton zamijeniti Carlosa Sainza u Ferrariju 2025., a Španjolac sada traži novu ekipu za sljedeću godinu jer će Hamilton biti partner Charlesu Leclercu.

Ako je bilo ikakvih sumnji o tome koliko bi Hamiltonov potez bio koristan iz financijske perspektive, one su odmah razbijene jer je vrijednost Ferrarijeve tvrtke naglo skočila na burzi u New Yorku.

Cijena njihove dionice dosegnula je u četvrtak najviših 384 dolara, što je Scuderiji dalo procijenjenu tržišnu kapitalizaciju od 69,12 milijardi dolara, dakle riječ je o povećanju koje je nešto manje od sedam milijardi dolara u odnosu na kraj trgovanja u srijedu - sve to u 24 sata!

Hamilton, koji će imati plaću od oko 50 milijuna dolara godišnje, jedan je od najisplativijih sportaša na svijetu i blisko je surađivao kao ambasador s Mercedesovim markama automobila i glavnim sponzorima. Prema listi bogataša Sunday Timesa, 39-godišnjak ima neto vrijednost od nevjerojatnih 300 milijuna funti.

Hamilton je tek prošlog ljeta potpisao novi ugovor s Mercedesom i činilo se da želi dugoročno produžiti svoje partnerstvo s tvrtkom, ali 2024. bit će njegova 12. i posljednja sezona pod vodstvom Tota Wolffa jer nastoji završiti svoju karijeru u Mercedesu uz Georgea Russella. 

Podsjećamo, prva utrka sezona vozi se u Bahreinu od 29. veljače do 2. ožujka. Što čeka Mercedes, a što Ferrari? To nam je tek za otkriti. 

26. travanj 2024 04:48