Život
StoryEditor

Modne rošade: Grupa Kering kupila 30 posto Valentina

28. Srpanj 2023.
Oslabljeni Kering ima visoka očekivanja od Valentina, jednog od najpoznatijih talijanskih modnih brendova koji je 2022. ostvario prihod od 1,4 milijarde eura

Francuska luksuzna grupa Kering koja se svim silama trudi vratiti stari sjaj svom brendu Gucciju, odlučila je svoj portfelj podebljati udjelom u još jednoj modnoj kompaniji. Kako su objavili u četvrtak, kupuju 30 posto udjela talijanskog modnog brenda Valentino i to od katarskog investicijskog fonda Mayhoola.

Kering je pristao platiti 1,7 milijardi eura u gotovini, a u kupoprodajni ugovor uključena je opcija da u narednih pet godina preuzmu čitavu kompaniju.

Kako stoji u izvješću iz Keringa, transakcija je dio šireg strateškog partnerstva između Keringa i Mayhoole, a moguće je i da fond postane dioničar grupe Kering koja nije uspjela ispuniti tržišne prognoze u vezi s prodajom u drugom tromjesečju. Kako penosi Reuters, iako su analitičari očekivali rast od šest posto, on je iznosio svega tri zbog čega Kering i dalje zaostaje za konkurencijom, posebnom grupom LVMH.

Ispod očekivanja

Ukupna prodaja u drugom kvartalu tako je iznosila 4,96 milijardi eura, a brend Gucci na čije su se poslovanje usredotočili, rastao je jedan posto. Usporedbe radi, konkurencija je u prosjeku rasla dvoznamenkastim stopama, a LVMH objavio da im je prodaja modnog dijela biznisa u koju su uključeni brendovi Dior i Louis Vuitton, rasla 21 posto.

Glavni financijski direktor Jean-Marc Duplaix je izjavom da je maloprodajno tržište u SAD-u ‘složeno‘ pokušao opravdati pad prihoda maloprodaje za 23 posto.

Prošli tjedan, grupa je najavila da će provesti ozbiljnu rekonstrukciju uprave, pa je tako s mjesta izvršnog direktora Guccija otišao Marco Bazzarri. Izjavili su i da će imati predstavnika u upravnom odboru Valentina, dok će Mayhoola, fond koji je Valentino preuzeo 2012., ostati većinski dioničar s udjelom od 70 posto.

Kupovina udjela bit će dovršena prije konca godine, a Kering ima visoka očekivanja od Valentina, jednog od najpoznatijih talijanskih modnih brendova koji je 2022. ostvario prihod od 1,4 milijarde eura. Osim Valentina i već spomenutog Guccija, Kering u svom portfelju ima još nekoliko luksuznih marki, uključujući Yves Saint Laurent, Bottegu Venetu, Balenciagu, Boucheron i Alexander McQueen.

27. travanj 2024 05:18