Život
StoryEditor

Nova Toyota Aygo X: štedljiva i ekonomična

15. Svibanj 2022.

Toyota je predstavila potpuno novi crossover Aygo X, koji je dizajniran i proizveden u Europi i koji je prije svega namijenjen za gradske ceste europskih gradova.

Postavljen je na uspješnu platformu GA-B (Toyota Global New Architecture – TNGA), koja je prvi put korištena za novi Yaris (Europski automobil godine 2021. i Hrvatski automobil godine 2021.), a nedavno i na modelu Yaris Cross.

Novi Aygo X dolazi kao dvobojna izvedba, a u kombinaciji s novim konceptom boja stvara jedinstven vizualni doživljaj koji će zasigurno privući pozornost i poglede na ulici. Toyota s novim Aygom njeguje sportski imidž, a nova klinasta linija krova povećava dinamičnost.

Na prednjem kraju high-tech svjetla obgrljuju poklopac motora tvoreći oblik nalik krilu, a velika maska hladnjaka, svjetla za maglu i donja zaštita motora tvore dvostruki trapezoidni oblik koji je dio identiteta automobila Aygo.

Aygo X ponajprije je dizajniran za uske gradske ulice, pa ne začuđuje što ima izvanredno malen radijus okretanja od samo 4,7 metara, jedan od najmanjih u segmentu.

Pogoni ga višestruko nagrađivani jednolitarski trocilindarski motor 1KR-FE, koji je poboljšan da bi zadovoljio europske propise i istodobno nudi iznimnu pouzdanost i performanse, s ciljanom potrošnjom goriva od samo 4,7 – 5,0 l/100 km (ručni mjenjač) i 4,9 – 5,2 l/100 km (S-CVT). (J. K.)

26. travanj 2024 09:57