Život
StoryEditor

Poslovni pokloni: Ideje za darivanje prilagođene inflacijskom proračunu

20. Studeni 2022.

Još malo pa će Crni petak, pa Kibernetički ponedjeljak, pa Božić, pa Nova godina… Pa onda stiže i euro, a kune potrošene u sezoni darivanja postat će passé

Često se na društvenim mrežama poput, recimo, Reddita i Facebooka može naići na polemike o ovogodišnjim božićnim darovima jer sve trenutačno zanima ‘što ćete ove godine kupiti bližnjima za Božić kad su cijene nenormalne’. Pa dok će neki reći da ‘darovi nisu smisao blagdana’ ili ‘Ne znam kako ću platiti grijanje, kakvi darovi?!’, bez njih se ipak ne može.

Inflacijski pritisci sve su, i u Hrvatskoj i u, primjerice, SAD-u, natjerali da malo stegnu remen i zapitaju se koliko troše te na čemu se to može uštedjeti. Trenutačno štedimo na svemu čime smo se prije razmazili, što uključuje izlaske u restorane, odlaske na kozmetičke tretmane, ali i kupnju novih elektroničkih uređaja kao što su osobni telefoni i računala. Je li upravo u tome prilika za najbolje darove ove godine ili ćemo ipak štedjeti i pri darivanju?

Za poslovne partnere svake se godine pripremaju simbolični darovi; inflacijski pritisci, čini se, ne utječu previše na to. Neki od popularnih zasigurno su poklon-paketi poput, naprimjer, Bacardijeva – u kojem su boca ruma Bacardi, šejker za koktele te dvije kuglice za drvce, a stoji 385 kuna.

Ako ipak niste za rum, može se naći sličan darovni set koji sadržava vino – u njemu ćete darovati San Stefano Cuvée, med s bijelim tartufom, morsku sol s crnim tartufom, ekstradžem od kruške s crnim tartufom, kao i električni otvarač butelja, rezač zaštitne folije butelje, stakleni svijećnjak sa svijećom te dvije kuglice za bor. Takav paket stoji oko 410 kuna. To su samo dva od mnogih primjera poklon-paketa koji se mogu naći u internetskim trgovinama.

Za punjenje i planiranje

U posljednje su vrijeme vrlo popularne i boce za vodu, praktičan i održiv dar kojim će se poslovni partneri, suradnici i zaposlenici sigurno svakodnevno koristiti. Sportske staklene i aluminijske boce te boce od nehrđajućeg čelika uz malo pretraživanja interneta mogu se naći po cijeni od četrdeset do tristo kuna, a moguće ih je i personalizirati.

Možda bi savršen dar, uz štedljiv proračun, mogao biti prijenosni ili bežični punjač za mobitel+

Rokovnici su pak jedan od klasičnih, bezvremenskih darova za sve prigode, pa tako i za Božić. Uvijek dobro dođu, a s obzirom na to da ubrzo slijedi i nova godina, upravo je za nju potreban planer kako bi suradnici, partneri ili zaposlenici mogli organizirati svoje radno, ali i slobodno vrijeme i tako nikada ne zaboraviti sastanke, događanja ili rođendane bliskih osoba.

Ipak, s obzirom na to da smo svi danonoćno prikovani uz telefone, možda bi savršen dar, uz inflacijski proračun, mogao biti prijenosni ili bežični punjač za mobitel, koji se može pronaći u svakoj trgovini elektroničkom opremom, knjižari ili pak na kioscima. Jednostavan je to i klasičan dar za sve generacije koji uglavnom žele svi.

Zdravije i zelenije

Elektronički darovi posljednjih su godina neizostavna stavka ispod božićnog drvca, no ako se želite držati tradicije, možda bi bilo najbolje darovati nešto mekano, recimo rukavice. Iako svi govore da su zime nekako toplije nego što su bile, i dalje ima hladnih dana u kojima svatko navlači svoju ‘zimsku opremu’, a nema ničega elegantnijega u zimsko doba od rukavica. Vrlo pristupačan i prikladan dar za zimske blagdane obradovat će sve suradnike, zaposlenike, ali i članove obitelji. Neki su klasici ipak trajni.

Ako pak ne vjerujete u klasike jer su izlizani, možda je baš nešto održivo ili zeleno savršen dar koji biste dali svojim bližnjima. Danas su vrlo popularni biljni terariji. Zagrebački brend Biljke.plants ima ponudu predivnih terarija za svaki ured. Zeleni se ‘gosti’ moraju zalijevati samo četiri puta na godinu, pa nema straha od zaborava. Genijalan je to dar za sve ljubitelje zelenila ili za svakoga tko nema baš nijednu biljku u uredu jer se boji da će je ‘dokrajčiti’ nakon nekoliko dana.

Sportske, staklene, aluminijske i boce od nehrđajućeg čelika mogu se pronaći za od četrdeset do tristo kuna

Za sve zaljubljenike u putovanja odličan je dar pluteni globus s postoljem i pribadačama koji će se savršeno uklopiti na radni stol. Takav održivi ukras za svaki ured može se za do tristo kuna pronaći u internetskim trgovinama, a donijet će sreću svakomu tko živi za letove i daleka odredišta.

Nadalje, zima je vrijeme čestih prehlada pa bi možda bilo najbolje svojim zaposlenicima, suradnicima ili drugim bliskim osobama darovati pakete čajeva. Hladno vrijeme ipak bolje prolazi s toplom šalicom čaja, a sada se u samo nekoliko klikova mogu nabaviti različite vrste, i to za pristupačne cijene. To, naravno, vrijedi i za kavu. A odličan dar uz set čajeva ili kave svakako je personalizirana šalica, bilo najobičnija bilo ona malo modernija koja sama miješa napitak. Takve high-tech stvarčice mogu se pronaći i za šezdesetak kuna u online trgovinama.

Još jedna stvarčica koju bi mnogi željeli imati u uredu, ali i dnevnoj sobi, jest ovlaživač zraka. Iako postoje skuplje, velike varijante takvih ‘strojeva’ za ured, svakako se mogu naći i manje, pogodne za uredski stol. Genijalan dar za lakše disanje i ugodnu radnu atmosferu.

Ne može se pogriješiti ni sa slatkišima, koji su neizostavan dio svakog Božića.

Ekskluzivno, a jeftino

Brendovi svake zime izlaze s limitiranim izdanjima svojih proizvoda, pa bilo da su to Kraševa božićna izdanja najpoznatijih slastica, čokolade Milka u obliku Djeda Božićnjaka ili božićnog drvca bilo blagdanska izdanja ​čokoladica Ferrero, sve slatko dolazi u obzir. Pogotovo ako se za klijente, zaposlenike i partnere složi mali slatki​ miks takvih proizvoda uz nekoliko ukrasnih kuglica za bor. Takav dar sigurno nitko neće odbiti.

Izvrstan je dar personalizirana šalica, bilo da je najobičnija ili ona malo modernija koja sama miješa napitak

Ipak, ako želite ozbiljnije pristupiti suradnicima, možda bi najbolji izbor mogao biti promidžbeni poklon-paket s kemijskom olovkom i USB memorijom, koji se može pronaći i za pedeset kuna, a dobro dođe i set samoljepljivih papirića, baš kao i mapa za dokumente. Većina trgovina, knjižara i online trgovina ima takve stvarčice izrađene od ekološki prihvatljivih materijala, pa tako najjednostavniji darovi uz pravu ukrasnu kutiju itekako mogu izgledati elegantno i profinjeno.

Inflacija i dalje divlja, svi se brinu kako će i gdje uštedjeti, no uz samo malo ‘surfanja’ po internetu mogu se pronaći prigodni i pristupačni darovi koji će razveseliti i poslovne suradnike i klijente, ali i članove obitelji. Od visokotehnoloških stvarčica do najobičnijih slastica, blagdanski darovi sigurno se mogu pronaći po pristupačnim cijenama.

20. travanj 2024 16:49