Život
StoryEditor

Povratak azijskih gostiju: Hrvatsko-kineska policijska patrola pomagat će kineskim turistima tijekom sezone

17. Srpanj 2023.

Kako je u svibnju WHO i službeno proglasio kraj izvanrednoga stanja zbog covida-19 (koji je postao rutinska bolest) povratak normalnome životu označio je i povratak starim navikama, među ostalim i putovanjima. Nije tajna da azijski turisti, posebno kineski, rado odabiru Hrvatsku kao europsku destinaciju stoga se ove godine očekuje početak povratka na pretpandemijske brojke.

Kako bi sve proteklo u naboljem mogućem redu u kineskom je veleposlanstvu predstavljena zajednička hrvatsko-kineska policijska patrola koja će tijekom sezone pomagati kineskim turistima na turistički naj frekventnijim mjestima – u Zadru, Zagrebu, Dubrovniku i na Plitvicima. Na prigodnoj svečanosti veleposlanik Kine u Hrvatskoj Qi Qianjin istaknuo je dobru suradnju dviju država u turizmu.

– Projekt zajedničkih patrola učinkovito je unaprijedio turističko iskustvo kineskih posjetitelja u Hrvatskoj. Također, to je doprinos promidžbi kinesko-hrvatske suradnje u turizmu. Policijska je patrola prvi put organizirana 2018. godine, s pauzom zavrijeme kovida. Ukupno je 30 kineskih policajaca pristupilo projektu kako bi zajedno s hrvatskim kolegama pružili sigurnost ne samo kineskim turistima. Nakon stroge selekcije ove se godine osam policajaca iz Tianjina, Shanghaia, Jiangxia, Henana i Hubeia pridružilo projektu. Zajednička policijska patrola značajno je poboljšala iskustvo kineskih turista u Hrvatskoj, s pozitivnim učinkom na ukupne turističke dolaske.

Hrvatska je biser Sredozemlja i popularna morska destinacija u Europi. Oko 240 tisuća kuineskih turista posjetilo je Hrvatsku 2018. U godini prije pandemije brojka je premašila 300 tisuća. Naravno, teško je očekivati da će se sve odmah vratiti na te razine, ali s ulaskom Hrvatske u eurozonu i Schengen suradnja će sigurno ojačati – poručio je Qi Qianjin dodavši kako je svijet u kompliciranoj situaciji, globalizacija i multilateralna suradnja suočavaju se s velikim izazovima, no suradnja poput ovakve podiže odnose između dviju zemalja na novu razinu.

Hrvatska je kineskim gostima iznimno zanimljiva, jer više ne moraju, nakon što obave formalnosti ulaska u schengensku zonu imati i posebnu vizu za Hrvatsku. Kineski gosti tradicionalno vole posjećivati ovaj dio Europe, a prema nekim istraživanjima, za gotovo 80 posto kineskih putničkih agencija jugoistok Europe će nakon otvaranja Kine biti vodeća destinacija.

Uostalom, kako se nadaju analitičari, Kinezi vole putovati i upoznavati druge kulture, i to su gosti koji putuju cijele godine, ne samo ljeti. Iako se teško mogu već ove godine očekivati brojke kao iz 2019., kada je ostvareno više od 350 tisuća noćenja, očekuje se ipak značajan rast – procjena je kako će ove godine Hrvatsku posjetiti više od 17 tisuća kineskih gostiju. Iduća bi godina mogla biti godina punog povratka tog tržišta.

01. svibanj 2024 00:09