Život
StoryEditor

Predstavljena maskota Olimpijskih igara 2024. I ne, nije klitoris

19. Studeni 2022.
Phrygian maskota

Okrugli, stožasti frigijski šešir, međunarodni simbol slobode publiku podsjeća na ženski spolni organ i to smatraju urnebesnim

Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Parizu 2024. predstavio je maskotu nadolazećeg međunarodnog natjecanje i publiku ostavio bez teksta. Kako su naveli u predstavljanju, odlučili su iskoračiti iz uobičajene prakse odabira životinjskog lika te kreirati nešto što ‘utjelovljuje francuski duh na nov način‘. Upravo su zato odabrali okrugli, stožasti frigijski šešir, međunarodni simbol slobode koji su nosili oslobođeni rimski robovi, nalazi se na amblemima u Sjevernoj i Južnoj Americi, ali je i zaštitni znak Francuske revolucije. No, unatoč namjeri odbora da publiku nauči ponešto o povijesti, ona je gotovo unisona u stavu da maskota, Pryges, nalikuje klitorisu.

Dva odvažna junaka

Neki su mediji ukazali na sličnost maskote s crvenim klitorisom na napuhavanje koji je feministička udruga postavila u Parizu, na prošlogodišnjoj proslavi Međunarodnog dana žena, a neki korisnici društvenih platformi (posebno žene) slave činjenicu što će neznalice konačno saznati kako zapravo izgleda taj „tajanstveni“ ženski organ. No, tu sličnost (jedina razlika je, prema njima, što Pryges nosi tenisice) publika ne zamjera, dapače, smatra je urnebesno zabavnom.

Odbor je, najavljujući nešto novo i neviđeno, zaista ispunio svoje obećanje te predstavio nešto što zapravo utjelovljuje francuski duh i slavi život. Kreatori pariške maskote nisu komentirali sličnost već naveli da Phryges ima misiju pokazati svijetu da sport može promijeniti sve te da zaslužuje vodeće mjesto u društvu. Jedan „junak Phryges“ predstavlja Olimpijske igre te je opisan kao praktičan i šarmantan lik, dok je paraolimpijski, s protezom za trčanje, zabavan i neustrašiv.

17. travanj 2024 12:21