Život
StoryEditor

Više od pukog događaja: Turneja Taylor Swift ‘Eras‘ mogla bi popraviti gospodarsku sliku Europske unije

27. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

Taylor Swift, globalna pop senzacija, već godinama dominira glazbenom industrijom, a svojim mega turnejama podiže buru. Njezina The Eras Tour najveća je turneja svih vremena po gotovo svim mjerilima. S više od milijardu američkih dolara prihoda u 2023. godini i istim očekivanjima ove godine, takav utjecaj na gospodarstvo doveo je do razvoja fenomena poznatog kao Swiftonomics. 9. svibnja u Parizu započela je dugo očekivana europska turneja, a analitičari Freedom24 analizirali su potencijalne prilike za tvrtke, te učinke na svjetska gospodarstva.

Razumijevanje pojma Swiftonomics

Swiftonomics, pojam skovan za opisivanje ekonomskog utjecaja turneja Taylor Swift, postao je predmetom divljenja i promatranja posljednjih godina. Turneja Eras započela je u ožujku 2023. i traje sve do studenog 2024. godine. Učinci, iako su najvidljiviji u zemljama s manjim gospodarstvima, privlače pozornost diljem svijeta i čine ju jednom od najprofitabilnijih. Određeni analitičari su otišli toliko daleko da su ekonomski učinak njezinih koncerata usporedili s ekonomskim utjecajem Super Bowla.

Iako se priča kako određene turneje mogu značajno utjecati na gospodarstvo, brojke nisu dovoljno velike da bi napravile razliku u smislu gospodarskog rasta, ali ilustriraju određenu sklonost potrošnji. Ljudi su još uvijek voljni trošiti novac na dobra i usluge koje trebaju, a to se posebno odnosi na uslužni sektor, gdje zbog smanjene potražnje nakon pandemije potrošači troše novac na iskustva i putovanja.

The Eras Tour u SAD-u i Aziji

Kako bi se predvidio potencijalni utjecaj europske turneje, važno je ispitati obrasce i trendove uočene tijekom prošlih turneja Taylor Swift. U SAD-u, njezina turneja stvorila je nevjerojatnih pet milijardi dolara potrošnje, od čega se velik dio pripisuje prodaji na malo. U isto vrijeme, U. S. Travel Association rekla je da je brojka bliža 10 milijardi dolara ako se uzme u obzir neizravna potrošnja onih koji nisu bili na koncertima, ali su sudjelovali u potrošnji na događajima.

U Aziji, gdje su Singapur, Japan i Australija ugostili ‘Swiftiese‘, bilo je lokaliziranih učinaka. U Singapuru priljev posjetitelja koncerata, kako je priopćeno, potaknuo je maloprodaju i rast BDP-a. Tijekom kratkog posjeta Taylor Swift Japanu, došlo je do lokalnog rasta u određenim sektorima kao što su stanovanje i transport. Njezin posjet Tokiju donio je milijune dolara japanskom gospodarstvu (najviše transportu i smještajnim objektima), a značajan gospodarski poticaj dobio je i Mexico Cityj. Air New Zealand izvijestio je o povećanoj potražnji za letovima prema Australiji, dok je kanadski premijer Justin Trudeau zamolio za održavanje koncerata u Kanadi.

Europska očekivanja: utjecaj na različite sektore

Ulagači će definitivno vidjeti dolazak Taylor Swift kao priliku za uložiti u različite sektore. U većim europskim gospodarstvima, poput Ujedinjenog Kraljevstva i eurozone, ukupni makroekonomski učinak može biti ograničen. Međutim, lokalni učinci mogu se pojaviti u manjim gospodarstvima kao što su Irska, Nizozemska i Austrija. Ti bi se učinci mogli očitovati u sektorima kao što su ugostiteljstvo, promet i maloprodaja.

Hoteli, restorani, usluge prijevoza i lokalne atrakcije mogu očekivati ​​velik broj obožavatelja koji posjećuju koncerte, što će vjerojatno rezultirati povećanjem prihoda. Isto tako se očekuje porast prodaje odjeće i suvenira s likom Taylor Swift, kako na koncertnim prostorima tako i online, a trgovci na malo i platforme za e-trgovinu vjerojatno će doživjeti povećanu potražnju. Industrija zabave i promotori bi također trebali iskusiti pozitivne efekte njenih nastupa, dok će streaming platforme zasigurno imati koristi od većeg angažmana korisnika i povećane prodaje.

Dionice koje bi mogle izvući korist od The Eras Tour

Ulagači koji žele iskoristiti Swiftonomics istražuju mogućnosti s tvrtkama za zabavu, organizatorima događaja, ugostiteljskim tvrtkama i platformama za streaming. Tako bi bilo korisno istražiti mogućnosti s tvrtkama poput Spotifya, Disneya ili Bookinga.

Spotify dominira streaming tržištem s 31 posto udjela, dok je Tencent drugi s 14 posto. Prisutnost Taylor Swift značajno je pridonijela uspjehu Spotifyja. Zbog nje su dosegli 100 milijuna mjesečnih slušatelja, a nedavni financijski rezultati nadmašili su očekivanja. Inovacije poput AI sustava preporuka i personaliziranih popisa pjesama te ulaganja u podcast i audioknjige diferenciraju Spotify od konkurencije i donose im rekordnu dobit te stabilne dionice. Premium pretplatnici donose stabilan prihod, a mjere rezanja troškova im dodatno poboljšavaju profitabilnost. Stoga ne čudi što Spotify do 2030. godine cilja na povećanje broja korisnika na milijardu.

Investitori su naklonjeni Disneyjevom vodstvu i strategiji, a strateško partnerstvo s Taylor Swift i Epic Games će im zasigurno biti korak unaprijed. Disney+ će ekskluzivno prenositi koncertni film Taylor Swift, čime se naglašava njihova snaga u pružanju medijskog sadržaja. Uz diverzificiran portfelj, Disney koristi sinergiju između svojih segmenata za rast. Pod vodstvom Boba Igera, fokus je na ulaganjima u tematske parkove i profitabilnost streaminga. Unatoč izazovima, Disney pokazuje napredak, osobito s prelaskom ESPN-a na streaming.

Booking Holdings Inc. godinama dominira online putničkom industrijom s platformama poput Booking.com, Priceline i Kayak, te je atraktivan izbor za investitore koji traže priliku u putničkoj industriji i potencijalne prednosti event-turizma. Vjerujemo kako će izvući veliku korist od potražnje za putovanjima u gradovima gdje se održavaju koncerti, ali i okolici. Snažni financijski rezultati i sposobnost prilagodbe promjenama osigurat će dugoročni rast.

Europska turneja Taylor Swift predstavlja više od pukog glazbenog događaja; ona je katalizator gospodarske aktivnosti i interesa investitora. Dok Swiftonomics nastavlja oblikovati ekonomski diskurs, možemo biti optimistični u pogledu potencijala turneje da potakne sektore kao što su turizam, maloprodaja i zabava. Iako se makroekonomski učinak može razlikovati od regije do regije, lokalizirani učinci nude mogućnosti ulaganja za pametne ulagače usklađene s ritmom Swiftonomicsa.

14. lipanj 2024 20:38