Život
StoryEditor

Vlasnik PIP-a Ivan Bračić u Tehničkom muzeju Nikola Tesla predstavio edukativni strip o važnosti pčela i meda

29. Listopad 2022.

Ivan Bračić, inovator i osnivač vodeće hrvatske pčelarske kompanije PIP, u apisariju zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla predstavio je strip Pčelica Pipa, namijenjen roditeljima i djeci te edukativnim ustanovama i ljekarnama.

Zahvaljujući višegodišnjoj suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i vodeće hrvatske pčelarske kompanije PIP predstavljeno je drugo po redu autorsko djelo osnivača PIP-a Ivana Bračića - edukativni strip namijenjen informiranju čitatelja svih uzrasta o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda. Sam strip, osim što prikazuje put nastajanja meda, otkriva i odgovore na najčešća pitanja potrošača, ali i namitove i nepoznanice u rukovanju s pčelama i medom. Na događaju su govorili ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr.sc. Gordana Hegić te autor Ivan Bračić i ilustratorica Zrinka Ostović.

Strip kroz razgovor djevojčice Točkice i Pčelice Pipe objašnjava važnost pčela za okoliš i blagodati pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje, objašnjava proces nastajanja meda kao i društvenu strukturu pčelinjaka Osim toga, strip čitatelja informira o najboljim praksama o čuvanju pčela i konzumaciji pčelinjih proizvoda, ali i potrebi raspoznavanja kvalitetnih od nekvalitetnih proizvoda. PIP će Knjižnicama grada Zagreba donirati primjerke stripa, a u planu je i donacija stripa gradskim vrtićima i dječjim bolničkim odjelima. Strip će se također diseminirati i u hrvatskim ljekarnama kako bi se kroz veći doseg povećala osviještenost o važnosti i vrijednosti konzumacije meda i pčelinjih proizvoda.

Da su potrošači slabo informirani u raspoznavanju kvalitetnog meda dostupnog na domaćem tržištu govori niz istraživanja, od kojih je ono najrecentnije u rujnu 2022. pokazalo da više od 50 posto ispitanika smatra da je med proizvod kojim se najčešće manipulira na štetu potrošača. Stoga je jedan od glavnih ciljeva ovog stripa educirati potrošače, roditelje i djecu o prepoznavanju kvalitetnih pčelinjih proizvoda. Autor stripa Ivan Bračić izjavio je: ‘Deklaracije na proizvodu trebale bi biti indikator podrijetla i kvalitete meda i pčelinjih proizvoda. Zato smo u našu ponudu uveli i liniju proizvoda koja nosi oznaku Med hrvatskih pčelara i prolazi pažljivu kontrolu kvalitete, kako bi potrošači mogli biti sigurni u ono što kupuju.‘ S tim je razlogom nastao i edukativni strip Pčelica pipa.

Tržište pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj

Pri predstavljanju stripa, Bračić se osvrnu na stanje industrije pčelarstva u Hrvatskoj. ‘Tržište meda i pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj se susreće s nizom izazova, u naravi je nesređeno. Naime, devedesetih godina imali smo oko 65 tisuća pčelinjih zajednica, danas ih je oko 450 tisuća. Usprkos tome trend rasta uvoza meda u Hrvatskoj je kontinuiran, no da je tržišnog reda, bio bi nepotreban ili znatno manji. Važno je ispravno deklarirati sortu i državu podrijetla proizvoda. Osim meda na pčelinjaku se mogu proizvoditi propolis, pelud, matična mliječ, vosak, pčelinji otrov i biološki materijal. Objedinjeni, primarni proizvođači, prerađivači i akademska zajednica u partnerskoj suradnji mogu podići razinu razvoja pčelarstva i tržišno ga učvrstiti, učiniti ga otpornijim. Trenutno, problem s kojim se susrećemo je i manjak akreditiranih analitičkih metoda u hrvatskim laboratorijima i usklađenost s važećom regulativom. PIP izvozi između 50 i 60 posto svoje proizvodnje u zemlje EU i zemlje našeg okruženja, s naglaskom na tržište susjedne Bosne i Hercegovine‘, izjavio je Bračić.

Još jedan sektor u kojem je PIP posebno aktivan jest proizvodnja dohrane za pčele u obliku pogača. ‘Pred 20 godina započeli smo s greenfield investicijom u Velikoj Kladuši u Bosni i Hercegovini, pogon sada zapošljava 20 ljudi koji proizvode pčelarske pogače najviše kvalitete, koje predstavljaju ključno rješenje za pčelare u periodima kada pčele nemaju drugih izvora hrane‘, dodao je Bračić. One se izvoze na tržišta Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke i Slovenije.

PIP je nositelj niza patenata za koje je dobio više nagrada na izložbama inovacija u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji Poljskoj i Rumunjskoj, pa čak i u dalekom Iranu. Osim proizvoda PIP, koji već 33 godine posluje, okrenuo se i edukaciji potrošača u vezi ovog važnog zdravstvenog pitanja.

Dugogodišnja suradnja s Tehničkim muzejem

‘Skoro 30 godina Tehnički muzej i PIP surađuju na edukaciji mladih o važnosti pčela‘, rekla je ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić. PIP je Muzeju prije 24 godine donirao tri staklene košnice s pčelama o kojima i danas skrbi, koje su dio postava o poljoprivredi i jedan od najatraktivnijih izložaka u Muzeju, posebno zanimljiv i edukativan mlađim posjetiteljima i školarcima. U apisariju na prvom katu Muzeja izložene su tri pčelinje zajednice u staklenim košnicama s malim tunelom koji pčelama omogućuje slobodni izlet u gradsku prirodu.

20. veljača 2024 01:53