Život
StoryEditor

Zbog manjka radnika i cijena sirovina SAD-u prijeti nestašica tampona

14. Lipanj 2022.

Kombinacija pandemije i rata u Ukrajini ugrozili su proizvodnju tampona u SAD-u. Zbog problema u nabavi sirovina i pronalaženju radne snage, u brojnim trgovinama i ljekarnama, su ispražnjene police.

Glasnogovornik Edgewell Personal Carea, matične kompanije Playtexa i o.b. tampona, objasnio je da manjak radnika u tvornicama utjecao na zalihe.

- Naši pogoni rade 24 sata dnevno kako bismo obnovili zalihe i očekujemo normalizaciju (situacije) u idućim tjednima - istaknuo je u razgovoru za BBC.

Na manjak radne snage nadovezao se rat u Ukrajini, koji je podigao cijene sirovina.

Cijene pamuka i plastike za tampone visoke su i jako osciliraju, objasnio je za BBC glavni financijski direktor Procter & Gamblea (P&G) Andre Schulten. P&G proizvodi tampone Tampax i godišnje proda 4,5 milijardi kutija tampona u zemljama širom svijeta, podsjeća BBC.

Čelnica američke dobrotvorne organizacije Girls Helping Girls Period Elise Joy ističe da dio odgovornosti za nestašicu snose i kupci.

- U ovom trenutku zaista je važno da ljudi kupuju samo ono što im je potrebno. Nisam stručnjakinja za nabavne lance, ali znamo da je nestašicu nekih proizvoda koju smo svi iskusili na početku pandemije izazvalo gomilanje zaliha - rekla je Joy.

26. travanj 2024 01:40