Znanja
StoryEditor

Dvadesetak minuta ljenčarenja povećava produktivnost na poslu

15. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Pet minuta pauze u gužvi mogu prouzrokovati i po sat vremena dodatnog stresa. Intuitivno je svima jasno da odmoran čovjek bolje i brže radi. Međutim, tko danas ima vremena za nerad? Kada treba uzeti pauzu na poslu, s jedne strane treba pretrpjeti prijekorne poglede kolega, s druge, vlastiti osjećaj krivnje.

S tim se može prestati. Naime, Harvard Business Review savjetuje kako je potpuno ljenčarenje na 20 minuta optimalna doza opuštanja koja donosi efikasniji i kvalitetniji rad. Međutim, da bi se rezultat postigao, treba se koncentrirati u odmaranju i ne dopustiti ‘vanjskom svijetu‘ ometanje, odnosno gotovo meditirati.

Sama riječ meditacija često odbija zaposlene ljude jer se čini kao nešto u što treba uložiti mnogo vremena i truda, poseban ambijent i ugođaj te znatnu koncentraciju. Stvar je mnogo jednostavnija – treba se naučiti ne reagirati za impulsom koji tjera da se nešto napravi. Jednostavno, ne raditi. Šaljivdžije bi mogle reći kako tu vještinu ne treba učiti ljude u nekim našim regionalnim krajevima, a cinici da to ne treba učiti nikoga u zemlji. Međutim, stresno razdoblje implicira da treba više energije uložiti u nerad nego u rad.

Dvadeset-minutna granica dobrog odmora optimalna je količina nerada za najvećeg radoholičara. Učinit će zaposlenika ne samo produktivnijim, nego će i poboljšati njene ili njegove menadžerske vještine tako što će vježbati mišić samokontrole. Primjerice, bit će manje impulzivnog vikanja, manje prebrze prodaje dionica te više kontrole za pregovaračkim stolom. Naravno, ne treba pretjerivati jer nagoni u poslu koji tjeraju na brzu reakciju mogu biti jako korisni te imati pozitivne poslovne efekte.

Kako se dakle pravilno odmoriti? Treba sjesti uspravno te udobno disati – bilo na stolici, fotelji ili podu (makar bi posljednje bilo možda malo neobično u tvrtkinim prostorijama). Po mogućnosti treba ‘naviti budilicu‘ ili podesiti tajmer na pametnom telefonu da se ne dogodi da zaspete ili da prepolovite vrijeme odmora. Treba disati kad se osjeti nagon za bilo kakvom akcijom jednostavno koncentrirati na disanje. Ovo je teže nego što se čini, pa ne treba pretjerivati. Za početak je dovoljno pet minuta se kvalitetno odmarati da bi s vremenom postigli cilj od 20 min.

Nakon toga, akcija!

25. travanj 2024 13:40