Znanja
StoryEditor

Koje će vještine biti potrebne da se zaposlite u 2015. godini?

28. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Danas smo svi svjesni činjenice da fakultetska diploma nije sigurna ulaznica u svijet rada. Sigurno pomaže, ali nije jamstvo.

Poslodavci su sve više prilikom zapošljavanja koncentrirani na meke vještine (soft skills) kao što su timski rad ili komunikacijske vještina.

NACE (The National Association of Colleges and Employers) je nedavno objavila rezultate istraživanja unutar kojeg su poslodavce ispitivali o vještinama koje su im prioritetne prilikom zapošljavanja. Lista od deset odlika i vještina koje najbolje kotiraju kod poslodavaca, poredanih po bitnosti, izgleda ovako:

1. Sposobnost rada u timu2. Sposobnost donošenja odluka i rješavanja problema3. Sposobnost verbalne komunikacije s ljudima unutar i izvan tvrtke4. Sposobnost planiranja, organiziranja i određivanja prioriteta5. Sposobnost prikupljanja i analiziranja informacija6. Sposobnost analiziranja kvantitativnih podataka 7. Tehnološka znanja vezana uz posao8. Rad u pojedinim softverima9. Sposobnost pisanja izvješća10. Sposobnost utjecanja na druge

Primijetit ćete da se među prvih pet nalaze meke vještine, odnosno one vještine koje svjedoče u korist suradnje i komunikacije unutar radnog kolektiva.

U drugoj polovici se nalaze specifični setovi vještina, kao što su analitički mindset, rad na računalu i slično. Danas svjedočimo sve većem stupnju digitalizacije i bez računalnih znanja i razumijevanja podataka teško da se možemo probiti na tržištu rada.

Zaključak: u 2015. godini razmislite kako da uključite meke vještine u životopis te se usmjerite na vlastitu socijalnu i emocionalnu inteligenciju.

26. veljača 2024 13:56