Znanja
StoryEditor

Rodno ujednačena radna mjesta su najproduktivnija i najsretnija

22. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Rodno ujednačena radna mjesta pozitivno utječu na nacionalne ekonomije, kao i na produktivnost te zadovoljstvo na poslu.

Riječ je o istraživanju provedenom na uzorku od tisuću muškaraca i žena, čiji su rezultati pokazali kako tržišta rada koja su rodno ujednačenija dovode do rasta BDP-a zemalja Europske unije, koji iznosi između 20 i 25 posto, tvrdi Asa Lofstrom, profesorica na Umea School of Business and Economics u Švedskoj. Rezultati istraživanja predstavljeni su na 59. UN-ovoj Komisiji za status žena.

Takva situacija na tržištu rada smanjuje siromaštvo žena i djece te povećava ekonomsku neovisnost žena i muškaraca. Osim toga, raste i produktivnost te zadovoljstvo poslom. Također, pokazalo se kako rodna ujednačenost na radnom mjestu smanjuje broj izostanaka, kao i odlazaka zaposlenika i zaposlenica.

- Ne samo da se muškarci i žene osjećaju bolje kad rade zajedno, već su i produktivniji. – izjavila je Katrin Olafsdottir, profesorica na Sveučilištu u Rejkjaviku.

Pred mnogim zemljama je izazov uključivanja većeg broja žena na tržište rada. Međutim, to podrazumijeva brojne pomake, kao što su bolji i financijski prihvatljiviji servisi za djecu te starije i nemoćne, dokidanje diskriminatornih praksi te dokidanje razlika u plaćama žena i muškaraca.

24. travanj 2024 07:54