Znanja
StoryEditor

WU Executive Academy: Virtualnim timovima do globalnog poslovnog uspjeha

21. Siječanj 2019.

Svijet je sve povezaniji. Kad je riječ o poslovnom segmentu sve veći broj tvrtki diljem svijeta radi na složenim, prekograničnim projektima čiji uspjeh ovisi o efikasnosti uglavnom heterogenih timova čiju suradnju dijele različite vremenske zone, kontinenti i kulture. Takvi timovi, poznati kao virtualni timovi, zahtijevaju posebne vještine koje se mogu i trebaju razvijati. Global Team Project (GTP), sastavni dio programa Global Executive MBA bečke poslovne škole WU Executive Academy, priprema menadžere za realizaciju prekograničnih projekata, što postaje sve važniji faktor za uspjeh kako za osobe na upravljačkim pozicijama, tako i za tvrtke.

Koliko praktični mogu biti projekti Global Team Projects najbolje prikazuju oni dvojice bivših polaznika programa Global Executive MBA koji su ih uspješno realizirali. Riječ je o start-upu iVoting Harald Trautscha te studiji o ulasku na tržište BPL ‘GREENoneTEC enters the US market‘ Norberta Wirtha.

[caption id="attachment_373050" align="aligncenter" width="750"] Norbert Wirth[/caption]

The Virtual Team Project projekt je koji je godinama sastavni dio programa Global Executive MBA, zbog čega poslovna škola WU Executive Academy slovi za jednu od svega nekoliko ustanova za obrazovanje osoba na upravljačkim pozicijama koja koristi ovu inovativnu nastavnu metodu.

Čak 120 polaznika MBA programa s tri vodeća sveučilišta iz Europe, Azije i SAD-a, zasebno rade na složenim projektima podijeljeni u 21 tim. Partnerske institucije poslovne škole WU Executive Academy - škola the Carlson School of Management u Minnesoti i sveučilište the Lingnan College of Sun Yat- Sen u Guangzhouu - također su uvrstile GTP u svoje programe. GTP traje šest mjeseci, a na kraju programa se sastaju timovi u SAD-u, gdje žiriju stručnjaka prezentiraju rezultate svog rada.

Bliska suradnja preko tri kontinenta i tri vremenske zone

„Ono što virtualne timove čini posebnim jest to što studenti s raznih programa Executive MBA udružuju snage kako bi radili na projektu bez da su fizički u istoj prostoriji. Suradnja se odvija preko tri kontinenta i tri vremenske zone. Članovi tima neće se osobno sastajati do samog završetka njihovog projekta. S obzirom da ovakva suradnja predstavlja osobit izazov, polaznici će morati iskoristiti svoje kompletno znanje i vještine kako bi uspješno savladali ovaj složen i zahtjevan zadatak, objašnjava dekanica poslovne škole WU Executive Academy prof. Barbara Stöttinger.

[caption id="attachment_373051" align="aligncenter" width="750"] Barbara Stöttinger[/caption]

„GTP pruža priliku osobama na izvršnim funkcijama bez prethodnog iskustva u radu izvan nacionalnog ili europskog konteksta iskusiti koliko izazovno može biti globalno poslovanje i vidjeti kako se složenost projekata eksponencijalno povećava kada projekte podignete na međunarodnu razinu. Potrebno je napomenuti kako mislim samo na organizacijske aspekte, a projekti uključuju mnogo više od organizacije. Međutim, najsuvremeniji komunikacijski alati (Skype, Connect, Telepresence i drugi) pružaju mogućnost uspješne provedbe projekata bez osobnog susreta sa svojim kolegama“, rekao je Norbert Wirth, bivši polaznik programa Global Executive MBA i sudionik studije tvrtke BPL „GREENoneTEC enters the US market“.

Pri formiranju studenata u grupe, posebno se vodi računa da članovi budu iz različitih sektora i industrije, ali isto tako i polaznici s različitim perspektivama i iskustvima. Tijekom cijelog projekta studenti koriste najmoderniju internetsku platformu koja promiče učinkovitu i interaktivnu suradnju. Osim toga, studente u cijelom procesu podučavaju i vode stručnjaci i profesori.

Financial Times je Global Executive MBA program poslovne škole WU Executive Academy iz Beča rangirao na 45. mjestu svjetske ljestvice, 19. u kategoriji „radno iskustvo polaznika“ i 13. u „međunarodnom iskustvu u svijetu“.

Program Global Executive MBA je međunarodno orijentirano, vrhunsko partnerstvo između Sveučilišta Minnesota i Ekonomskog i poslovnog sveučilišta u Beču (WU Vienna). Polaznicima pruža jedinstvenu globalnu viziju od 360 stupnjeva s stručnim uvidom u praksu upravljanja i vođenja na razvijenim i tržištima u nastajanju na četiri kontinenta.

Struktura programa s nepunim radnim vremenom osmišljena je kako bi polaznicima pomogla uravnotežiti zahtjevnu karijeru i izazovne, ali poticajne studije, a istovremeno razvijaju svoje profesionalne i osobne vještine. MBA je samo početak profesionalne transformacije koja se nastavlja i nakon 16 mjeseci na WU Executive Academy. Kao Global Executive bivši polaznici (alumniji), svoj razvoj nastavljaju trajnim profesionalnim i osobnim odnosima i učenjem unutar Global Executive MBA zajednice i WM Executive Academy alumni mreže.

Do 31. siječnja traju prijave za pohađanje novog ciklusa obrazovanja u sklopu programa Global Executive MBA u trajanju od 16 mjeseci.

PRIJAVA

Timski rad za još veći uspjeh

Iskustva pokazuju kako najbolje funkcioniraju timovi koji slijede pravila modernog upravljanja projektima. Vrijeme je od presudne važnosti u ovom kontekstu: u posljednjih nekoliko godina postalo je jasno kako timovi koji planiraju raspored i koji se drže rasporeda te popisa dužnosti više uživaju u projektu i imaju dugoročnu korist od iskustva. S obzirom da je MBA zahtjevan 16-mjesečni program, efektivno iskorištavanje vremena je definitivno od velike važnosti.

[caption id="attachment_373052" align="aligncenter" width="750"] Harald Trautsch[/caption]

„Kada sam krenuo na program GTP, već sam imao iskustva u radu na međunarodnoj razini i obavljao sam projekte s virtualnim timovima. U ovom slučaju izazov je predstavljalo nepostojanje hijerarhijskih struktura. Jednostavno smo morali surađivati kao ravnopravni partneri ali nismo si mogli priuštiti dugotrajan demokratski proces kada je trebalo donijeti odluku. Svatko je imao priliku pokazati svoje vještine - i naknadno je bio procijenjen na temelju rezultata koje je postigao. Nije bilo opravdanja, bolovanja ili izgovora bilo koje druge vrste: radili smo prema zajedničkom cilju i svatko se trudio maksimalno. S obzirom na ove činjenice, pokazalo se kako su orijentiranost prema cilju i orijentiranost na rezultate pokretači, dok su stručnost i predanost naša "valuta". Manje priča, više djela. Rezultat našeg rada je iVoting, koji sada koriste tvrtke diljem svijeta “, objašnjava bivši polaznik programa Global Executive MBA i tvorac iVoting-a Harald Trautsch.

Realni problemi, kreativna rješenja

Neki se projekti posebno ističu u smislu kvalitete i kreativnosti te impresioniraju i profesore kao i korporativne menadžere. Nije neuobičajeno da tvrtke koriste VTP projekt kao polaznu točku za projekte koji se ne razrađuju samo u teoriji, već i provode u praksi.

26. svibanj 2022 23:11