1000 Najvećih
StoryEditor

Alen Voloder (Cemex): Usmjereni smo na rast proizvodnje i na širenje ponude

06. Srpanj 2024.
Alen Voloder

Cemex Hrvatska dio je globalne grupacije izlistane na tržištima kapitala te slijedi njenu globalnu poslovnu strategiju. Sustavni rast u svim segmentima našeg poslovanja, proizvodnji i prodaji cementa i betona, ostaje osnova naše poslovne strategije. Usmjereni smo na rast proizvodnje i na širenje ponude što ne podrazumijeva samo asortiman cemenata i specijalnih betona, već i materijala dobivenih uz smanjene ugljične emisije. Već sada na tržištu nudimo niz niskougljičnih cemenata pod brendom Vertua, a na tome ćemo nastaviti raditi i dalje. Također, od kraja prošle godine čak osam tipova naših cemenata nosi i EPD certifikat koji daje informaciju kupcima o ugljičnom otisku proizvoda tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa.

Ne ulažemo samo u dekarbonizaciju, iako je ona primarni razlog trenutnih ulaganja, već i u osnovno poslovanje te jačanje proizvodnje i strateškog pristupa tržištu. Primjerice, u prošloj smo godini akvizirali novi kamenolom, ulagali u pogone te u novu flotu kamiona i cisterni za prijevoz cementa. Također, u posljednje dvije godine proširili smo betonske operacije u Hrvatskoj na još jednu betonaru u Zagrebu, potaknuti rastućom potražnjom u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje.

U Cemexu već više od 20 godina vrlo ozbiljno razmatramo naše okolišne i društvene utjecaje te njima upravljamo, a sagledavanje svih rizika i prilika našeg poslovnog konteksta osiguralo nam je poslovnu stabilnost i mogućnost brze prilagodbe. S tim na umu, imamo razvijene planove upravljanja utjecajima za svaki segment našeg poslovanja. Na primjer, imamo razvijen detaljan CO2 plan za svaki svoj proizvodni pogon usmjeren na uvođenje novih tehnologija koje nam mogu pomoći u smanjenju ugljičnih emisija, a naša daljnja ulaganja bit će u skladu s planovima vezanim uz klimatsko djelovanje, odnosno našu globalnu klimatsku strategiju Budućnost na djelu. Kad govorimo o društvu, naši planovi uključenja zajednica nam omogućuju suradnju i jačanje pozitivnog utjecaja na zajednice u kojima poslujemo, poput podrške u povećanju kapaciteta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za ustanove, udruge i klubove. Kad je riječ o zaposlenicima, primjenjujemo opsežan proces upravljanja ljudskim resursima koji nam omogućuje da pratimo njihove potrebe te stvaramo kvalitetno i sigurno radno iskustvo. U svim područjima imamo postavljene mjerljive ciljeve koje redovno pratimo i prilagođavamo aktivnosti prema realizaciji pokazatelja uspješnosti.

Porezna politika usmjerena na ravnomjerno raspoređivanje poreznog opterećenja na sve oblike prihoda, ali i porezno rasterećenje rada, bili bi najznačajniji potezi koji bi donijeli koristi gospodarstvu. 

25. srpanj 2024 09:13