1000 Najvećih
StoryEditor

Končar u idućoj godini planira rasti na krilima digitalizacije i izvoza na nova tržišta

17. Prosinac 2021.
Gordan Kolakfoto Drazen Lapić

Regionalni predvodnik u području elektroindustrije i tračničkih vozila, Grupa Končar procjenjuje kako će poslovnu 2021. godinu završiti s dosad najvećim prihodima od prodaje, u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna. Osim što je riječ o prigodnom kraju godine u kojoj je Končar proslavio okruglih 100 godina poslovanja te postigao povijesne poslovne iskorake, riječ je i o znakovitoj najavi onoga što slijedi u idućoj godini.  

Kako je najavljen na online briefingu s novinarima, Končar planira daljnji rast i u 2022. godini, ostvarivanjem prihoda od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,78 milijardi kuna. Pritom će jedan od ključnih naglasaka biti na digitalizaciji, korištenju najsuvremenijih tehnologija, održivosti i smanjenju utjecaja na okoliš. Izvoz će i dalje imati visok udio, iznad 60 posto, u ukupnim prihodima.

Osvrćući se na proteklu godinu predsjednik uprave Končara Gordan Kolak naveo je kako kompanija sredinom svibnja 2021. potpisala prvi ugovor za hidroelektrane na zahtjevnom tržištu Japana. Riječ je o ugovoru za projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži triju generatora za dvije male hidroelektrane. Izniman uspjeh postignut je i na domaćem tržištu ugovaranjem 57,2 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje transformatorske stanice 110/20 kV u sklopu Rimac Kampusa, koji je Končar u lipnju ugovorio s tvrtkom Rimac Automobili.

Nadalje, Končar je ove godine započeo i s radovima na novoj trafostanici 400/110 kV Ohrid, iznimno važnom projektu koji će Sjevernoj Makedoniji omogućiti međunarodnu povezanost s Albanijom na 400 kV naponskoj razini te dodatno osnažiti elektroenergetski sustav čitave regije. Končar je tijekom godine ojačao svoju prisutnost na tržištu Europske unije, ali i na udaljenijima poput tržišta SAD-a na kojem će se pojačati aktivnosti u idućim godinama.

Jedan od najistaknutijih poslovnih iskoraka Grupe u slavljeničkoj 2021., na kojem će se, kako ističu u kompaniji, nedvojbeno, temeljiti budući poslovni uspjesi, osnivanje je društva Končar – Digital. Društvo objedinjuje najsuvremenija znanja i alate Grupe Končar te okuplja ponajbolje domaće stručnjake iz područja industrijskog softvera. U svom će portfelju prvenstveno imati rješenja iz područja digitalne platforme otvorene i modularne arhitekture za potrebe elektroenergetike, mobilnosti, kritične i urbane infrastrukture s naprednim uslugama upravljanja i održavanja.

Kolak je izložio i planove za nastavak pozitivnih trendova u 2022. godini. - Najveći dio prihoda i u 2022. godini planira se ostvariti na zahtjevnom tržištu Europske unije, i to u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Na ostalim tržištima planiramo ostvariti prihode veće od onih procijenjenih za ostvarenje u 2021. godini, pri čemu se najveći rast očekuje u zemljama okruženja te zemljama Azije i Afrike. Osim toga, planom za 2022. godinu predviđeno je i ugovaranje novih poslova u iznosu od 4,4 milijarde kuna. Tako bi, prema planu, stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine iznosilo 5,6 milijardi kuna. Time bi se stvorila iznimno dobra osnova za ostvarenje zadanih strateških ciljeva do 2024. godine - istaknuo je Kolak.

Govoreći o ulaganjima predviđenim u Integralnoj strategiji Grupe Končar 2020+, za 2022. godinu se planiraju nove investicije veće od 200 milijuna kuna. Planirani kapitalni rashodi su u uglavnom usmjereni na ulaganja u postrojenja i opremu, povećanje proizvodnih kapaciteta u više društava Grupe Končar, daljnji proces digitalizacije te nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda. Najveći dio planiranih investicija financirat će se iz vlastitih izvora sredstava.

19. svibanj 2022 08:04