1000 Najvećih
StoryEditor

Martina Dalić sudjelovala na skupu o profesionalnoj jednakosti žena i muškaraca u Europi

08. Ožujak 2022.
Matina Dalić

Povodom Međunarodnog dana žena predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić sudjelovala je na skupu o profesionalnoj jednakosti žena i muškaraca u Europi, održanom u Parizu u nazočnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Događanje u Elizejskoj palači okupilo je poslovne liderice privatnog poslovnog sektora iz svake od zemalja članica Europske unije, a održano je u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Tema rodne ravnopravnosti jedna je od važnih tema francuskog predsjedanja, a sudionici današnjeg skupa potpisom Deklaracije podrške jačanju profesionalne jednakosti unutar privatnog sektora obvezali su se aktivno raditi na ubrzanju pozitivnih trendova i umanjivanju neravnoteže između prava i položaja muškaraca i žena u svojim zemljama.

Sudjelujući u panel-raspravi 'Kakvi su izgledi za profesionalnu ravnopravnost žena i muškaraca u Europi?' Dalić je istaknula važnost jačanja društvene svijesti o koristima koja poduzeća i društva mogu ostvariti od veće uključenosti žena u najvise menadžerske pozicije, kako u poduzećima, tako i u politici.

- U zakonodavnim rješenjima koja donose tzv. ženske kvote u upravama kompanija i politici, iznimno je važna njihova iskrena provedba koja će odražavati duh i namjeru ovakvih zakona, a ne samo puko administrativno zadovoljenje zakonskih kriterija. U tom je procesu potrebno kontinuirano jačati svijest cjelokupnog društva o koristima koje donosi vise žena u upravama poduzeća i politici. Znanje, energija, inovativnost i način vodstva koje donose žene čine stvarnu dodanu vrijednost, kako poduzećima, tako i društvu u cjelini. Za snažnije provođenje ovih promjena potrebna je i stalna uključenost i potpora muškaraca koji su ipak većinom donositelji odluka. Istovremeno, reorganizacija koju trenutno provodimo u Podravki donijet će povećanje udjela žena u top menadžmentu sa sadašnjih 24 na 43 posto. Sve žene koje će biti promovirane odabrane su ne samo zato što su žene, već i zbog svog znanja, kompetencija i doprinosa kojeg daju Podravki. Zato su profesionalna jednakost i jednakost šansi stvarni instrumenti koji zakonodavna i retorička rješenja pretvaraju u stvarne i vidljive rezultate - naglasila je Martina Dalić.

Među zaposlenicima Podravke d.d. ukupno je 46 posto žena, a među zaposlenicima s visokim obrazovanjem, s titulom magistra ili doktora znanosti, udio žena čak je 61 posto. U Upravi Podravke udio žena je 40 posto, što je već sad u skladu sa Strategijom EU-a za rodnu ravnopravnost do 2025. Postotak žena u Upravi Podravke viši je od hrvatskog prosjeka, ali i od prosjeka gotovo 90 posto zemalja članica OECD-a i G20, a s udjelom od 33 posto kompanija je iznad hrvatskog prosjeka i po zastupljenosti žena u Nadzornom odboru.

Što se tiče zapošljavanja, prijave za posao u Podravki nisu rodno definirane te se i žene i muškarci podjednako zapošljavaju, kao što, ovisno o kvalifikacijama, imaju jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje. U protekloj godini u Podravki je napredovalo 43 posto žena.

Razlika u plaći po spolu iznosi 4,25 posto, što je značajno bolje od državnog (11,2 posto) i prosjeka EU-a (13 posto), a reorganizacijom poslovanja Podravke ova će se razlika još više smanjiti.

Podravka, uz ostalo, kontinuirano radi na poticanju mladih, pogotovo djevojaka i žena, za opredjeljenje u STEM područje, surađujući s obrazovnim institucijama na projektima kao što je 'Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća'. Osim toga, čak 90 posto zaposlenika Istraživanja i razvoja čine žene, što dodatno čini ova zanimanja privlačnima za mlađe generacije žena i djevojaka.

Radi postizanja daljnjeg napretka u jačanju profesionalne jednakosti žena i muškaraca u privatnom sektoru Europske unije, potpisnici Deklaracije podrške jačanju profesionalne jednakosti unutar privatnog sektora obvezali su se na smanjenje razlike u plaćama između žena i muškaraca, rast udjela žena u ukupnom broju zaposlenih, na rukovodećim pozicijama te u upravnim i nadzornim odborima, podizanje svijesti i obuke o nesvjesnoj pristranosti u zapošljavanju i profesionalnom napredovanju, stvaranje sigurnog radnog okruženja za žene te poticanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

07. srpanj 2022 03:11