1000 Najvećih
StoryEditor

ENNA Grupa rasla unatoč globalnoj krizi, ENNA Fruit najveći otkupljivač voća i povrća

29. Travanj 2022.
Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave PPD-a.foto Cropix

Financijski rezultati ENNA grupe u 2021. godini narasli su u odnosu na 2020. godinu unatoč globalnoj krizi izazvanoj pandemijom te nezapamćenim šokovima na energetskim tržištima, piše u priopćenju tvrtke. 

ENNA grupa je tijekom 2021. godine upravljala s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrambenom sektoru. Perjanice ENNA grupe u ovim segmentima su Prvo plinarsko društvo (PPD), ENNA Logic i ENNA Transport te ENNA Fruit.

Povijesno visoke cijene energenata, novi dobavni pravci plina te ulaganje u obnovljive izvore energije

Kako stoji u priopćenju, Hrvatski PPD je 2021. završio s prihodima od poslovanja od 20,9 milijardi kuna, što je porast od 116 posto u odnosu na prethodnu godinu. Neto profitna marža pala je s 3 posto u 2020. godini na 2 posto u 2021. što je rezultiralo s neto dobiti od 261 milijun kuna.

Tijekom 2021. godine cijena plina ekstremno je rasla. Početkom 2021 prosječna cijena plina na plinskim burzama iznosila je oko 19 EUR/MWh dok se tijekom prosinca 2021. kretala u prosjeku od 112 EUR/MWh uz dosegnuti maksimum od 184 EUR/MWh.

Tijekom 2021. godine cijena plina ekstremno je rasla. Početkom 2021. g. prosječna cijena plina na plinskim burzama iznosila je oko 19 EUR/MWh dok se tijekom prosinca 2021. kretala u prosjeku od 112 EUR/MWh uz dosegnuti maksimum od 184 EUR/MWh.

Uslijed iznimnog rasta cijena, PPD je tijekom 2021. uložio značajno veća obrtna sredstva neophodna za redovno poslovanje i skladištenje plina, kako bi osigurao isporuke svojim kupcima. Samo u Hrvatskoj PPD je za skladištenje plina u 2021. morao uložiti 408 milijuna kuna, što je gotovo četiri puta više nego u 2020. kada je vrijednost robe u istom skladištu iznosila 110 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, robustan rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja PPD-a na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim europskim tržištima. Iz tog razloga, konsolidirani financijski podaci cijele PPD grupe, koja obuhvaća i PPD-ove tvrtke u inozemstvu, bit će još i veći.

U segmentu energetike, ENNA Grupa, kažu, značajno ulaže i u obnovljive izvore energije te energetsku učinkovitost.

Tijekom 2021. godine osnovana je tvrtke ENNA Opskrba, koja je ostvarila poslovne prihode od 119 milijuna kuna kroz opskrbu električnom energijom i plinom trgovačkih društava te prodaju solarnih elektrana fizičkim osobama. Tijekom 2022. godine ENNA Grupa nastavlja ulaganja u obnovljive izvore energije kroz društva ENNA Solar, ENNA Esco i ENNA Renew.

Poslovni segment logistike ojačan strateškim partnerstvom s APMT-jem i projektom Rijeka Gateway

Tvrtke ENNA LOGIC i ENNA Transport u segmentu željezničkog cargo prijevoza tijekom 2021. godine ostvarile su značajan rast i u odnosu na prethodnu godinu prevezle 4,4 posto više punih vlakova te 6,6 posto više neto tona tereta. Konsolidirani prihodi segmenta logistika iznose 163 milijuna kuna. U narednom razdoblju očekujemo značajan rast poslovanja u segmentu intermodalnog prijevoza.

ENNA LOGIC je zajedno s kompanijom APM Terminals (koja je dio Maersk Grupe) započela investiciju u terminal Rijeka Gateway po dobivenoj koncesiji nad Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u Rijeci. Dovršetkom toga terminala i izgradnjom te modernizacijom luke za kontejnerski prijevoz revitalizira se riječki prometni pravac. Očekivana investicija u prvoj fazi (do 2025.) iznosi 115 milijuna eura uz zapošljavanje više od 300 radnika. Očekivana investicija u drugoj fazi (do 2035.) iznosi 127 milijuna eura.

ENNA Fruit se pozicionirala kao najveći otkupljivač domaćeg voća i povrća u RH

Tijekom 2021. godine ENNA grupa investirala je u segment proizvodnje i prerade te opskrbe voćem i povrćem. Kroz tvrtku ENNA Fruit, koja je u 2021. godini ostvarila poslovne prihode od 884 milijuna kuna što je porast od 133 posto u odnosu na prethodnu godinu, postala je najveći otkupljivač voća i povrća u Republici Hrvatskoj.

ENNA Fruit posluje kroz otkupne centre u Dugom Selu, Donjem Miholjcu, Opuzenu, Lozanu i Varaždinu te je u prošloj godini investirala više od 100 milijuna kuna u hladnjaču, zrionicu i ostalu opremu kako bi povećala skladišne kapacitete potrebne za povećani obujam poslovanja te unaprijedila procese proizvodnje u postojećim objektima.

Tijekom 2021. godine kroz skladišta je prošlo 100.000 tona robe, što je porast od 96 posto u odnosu na prethodnu godinu. Glavni strateški cilj ENNA Fruit-a je poticanje razvoja domaćih proizvođača voća i povrća te revitalizacija poljoprivredne proizvodnje kroz osiguran otkup robe te stručnu podršku malim proizvođačima. Tijekom 2022. godine nastavljaju se investicije u skladišne kapacitete, infrastrukturu i opremu kako bi se optimizirali uvjeti skladištenja i manipulacije robe što će pozitivno utjecati na tehnološke procese i visoko postavljene standarde kvalitete te hrvatsku bilancu proizvodnje voća i povrća.

23. travanj 2024 21:30