Aktualno
StoryEditor

4. industrijska revolucija: Pravila za tech menadžere

11. Svibanj 2018.

S nedavnom kontroverzom s Facebookom i Cambridge Analyticom, sve je više pritiska na tvrtkama koje barataju podacima kako bi isporučile neku uslugu, i to nisu samo društvene mreže, nego bilo koja kompanija koja prolazi kroz digitalnu transformaciju. Svjetski gospodarski forum donosi četiri pravila koje bi svaki odgovorni lider koji predvodi digitalnu transformaciju ili radi sa tehnologijama 4. industrijske revolucije trebao slijediti.

Budite transparentni, jasni i pošteni s uvjetima korištenja

Ne pretpostavljajte da korisnici znaju što potpisuju. Kad god korisnici koriste besplatnu uslugu, uvjeti korištenja su obično napisani jezikom koji nije nužno razumljiv. A budući da žele koristiti uslugu, često će prihvatiti uvjete čak iako ih ne pročitaju ili ne razumiju. Pravni jezik nije jasan i razumljiv prosječnoj osobi. Ali kad stvari krenu nizbrdo, obično je to ono područje koje može stvarati najviše problema. Pomozite svojim korisnicima da shvate što potpisuju. I najvažnije, koristite jasan i jednostavan jezik.

>>>Zuckerberg: Pogriješili smo

Integrirajte etiku svoj proizvod ili uslugu

Svaka tehnološka kompanija bi trebala slijediti ovo pravilo. Ako radite u multinacionaloj kompaniji, zaposlenici bi se trebali znati snalaziti u različitim kulturnim okruženjima. Ako kompanija ima relativno homogenu skupinu zaposlenika, ali radi sa inozemnim korisnicima, uzmite ovu mjeru za ozbiljno i potrudite se postići opći dogovor oko etičkih pitanja unutar organizacije.

Više o promjenama koje donosi vrlo, novo tehnološko doba saznajte na Liderovom Business Forumu: 4. industrijska revolucija koji se održava 17. svibnja u zagrebačkom Branimir Centru. Prijavite se!

Uskladite se s pravnim regulativama proaktivno, kao dio poslovnog plana, a ne samo kad zagusti

Nemojte se odnositi prema svojoj pravnoj službi kao da je ‘džoker-zovi‘. Vrijeme kad je to bilo tako je davno iza nas. Pravna služba postaje integralni dio svake tehnološke organizacije. Kad se vozač tvrtke za unajmljivanje vožnje ponaša neprikladno prema putnicima, ili kad trolovi napadnu putem društvene mreže, kompanija mora odgovoriti pošto-poto. Lideri bi trebali znati da pravna služba može raditi u paru s timovima za dizajniranje proizvoda i tako stvoriti bolju uslugu.

>>>Butković: Zakon ne ide na ruku Uberu, građani dobivaju jeftinije taksi usluge

Oblikujte sustav tako da imate najbolje interese svih dionika u vidu

Surađujte s ljudima koji određuju politiku na području gdje se nalazite. Tehnologija nema domovinu, a krajnji proizvod koriste stanovnici različitih država i regija. Kao tehnološki lider, u vašem je interesu da imate ispravan pravni okvir unutar kojeg ordinirate. To će vam biti od pomoći kako vaša firma, društvo ili tržišta budu rasla. Na višem nivou,to je način na koji surađujete sa svim dionicima kako bi oblikovali sustav u kojemu će vladati ‘fair play‘.

30. rujan 2023 17:21