Aktualno
StoryEditor

41 poslodavac kažnjen zbog nezakonitog uskraćivanja plaće

13. Veljača 2018.

Tijekom prošle godine inspektori rada kaznili su 41 poslodavca jer su nezakonito djelatnicima uskratili dio plaće na ime svojih potraživanja. Konkretnije, naplatili bi od plaće djelatniku ako je napravio neku štetu na radnoj opremi ili destimulaciju, ako ne bi ostvario zadane ciljeve, piše Novi list.

>>> Službeni automobil: Upotreba u privatne svrhe korisna za poslodavce i radnike

Česti primjer su krađe u trgovinama zbog kojih se djelatnicima uskraćuje dio plaće u vrijednosti otuđene robe.

Međutim, Zakon o radu jasan je po tom pitanju. Poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekog njezinog dijela. Takava nezakonit prijeboj radnikove plaće kažnjava poslodavca pravnu osobu s 31 do 60 tisuća kuna. U slučaju da je poslodavac fizička osoba propisana je novčana kazna od četiri do šest tisuća kuna. Radnik ne može dati suglasnost za prijeboj prije nastanka potraživanja.

Čak i kada su destimulacije za povrede radne obveze predviđene pravilnikom i radnik potpisivanjem ugovora potvrdi da je s tim odredbama upoznat i suglasan, radi se o nezakonitom postupku, pojasnilo je prije nekoliko godina svoj stav Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

29. travanj 2024 03:49