Aktualno
StoryEditor

48 sati: Kako do većih prihoda nakon ukidanja Poreza na nekretnine

23. Studeni 2017.

Partnerstvo poduzetnika i jedinica lokalne samouprave središnja je tema poslijepodnevnog dijela Liderove konferencije 48 sati koja od jutros traje u Vodicama.

O poslovnim zonama govorila je Katarina Markt iz Agencije za investicije i konkurentnost i naglasila kako je uloga lokalne samouprave u privlačenju ulagača stvoriti svijest kod investitora o svojoj lokalnoj sredini, pripremiti materijale za investitore te posebno izrađene materijale za željenog investitora. Najbitnije je da je komunikacija s investitorom direktna i da se informacije mogu dobiti u kratkom roku, rekla je Markt i skrenula pozornost svim potencijalnim investitorima na AIK-ov katalog poslovnih zona u kojemu su popisane osnove informacije koje zanimaju investitore, poput cijene, dostupnosti i veličine zemljišta, uređenih imovinsko pravnih odnosa i raspoložive infrastrukture u pojedinoj poslovnoj zoni.

>>>Otvorena konferencija 48 sati – Turk: Udruga gradova želi poslati poruku da je partner građanima

Kako do većih prihoda nakon ukidanja Poreza na nekretnine, bila je tema prezentacije Marka Ignjatovića, zamjenika direktora tvtke Libursoft Cicom koja je razvila i implementirala cijeli niz digitalnih rješenja za jedinice lokalne samouprave, od objedinjene naplate svih usluga do upravljanja imovinom i nekretninama ili integracija jedinica lokalne samouprave sa vanjskim sustavima.

- Ustroj kvalitetne evidencije dovest do povećanja prihoda od komunalne naknade i spomeničke rente – rekao je Ignjatović.

Na pitanje glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića da ocijeni što se promijenilo u kvaliteti rada jedinica lokalne samouprave u posljednjih desetak godina suradnje Ignjatović je odgovorio da se kod lokalnih čelnika povećala svijest, da se gradonačelnici sve više trude,  kako ima primjera da osobno traže investitore te da je naša lokalna samouprava jedna od bolje funkcionirajućih segmenata.

Zbrinjavanje otpada

Iskustva u razviju rješenja za zbrinjavanje otpada iznio je Dubravko Horvat, tehnički direktor tvrtke Tehnix, vodeće u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva i opreme u funkciji zaštite okoliša. Tvrtka je razvila oko 400 proizvoda za prikupljanje, zbrinjavanje, recikliranje, kompostiranje otpada, izvela ih u petnaestak zemalja svijeta. Kao jedan od primjera dobre prakse u zbrinjavanju otpada naveo je grad Prelog i pohvalio se kako je Tehnix jedan od osnivača Kluba 1000, tvrtki u kojemu je prosječna plaća veća od 1000 eura.

>>>48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun’ i uređenje obalnog pojasa

Još jedno rješenje kako do zelenih gradova predstavila je Tanja Skaza, direktorica tvrtke Plastika Skaza, izloživši dobrobiti bio posude Organko. Riječ je o inovativnom održivom komposteru od recikliranog materijala, koji omogućuje smanjenje volumena bio otpada i stvaranje vlastitog kvalitetnog komposta. Ujedno, zbroje li se troškovi odvoza smeća, kupovine bio vrećica i prirodnog gnojiva, korištenje te bio posude omogućuje uštede od oko 1300 kuna godišnje po kućanstvu. Predstavljen je i pozitivan primjer korištenja Organka u Osijeku gdje je količina otpada smanjena za 25 posto.

Edukacijski centar SmartRI

Inovacijama se ponosi i Rijeka koja je 2015. osnovala edukacijski centar SmartRI pod čijim se okriljem provodi šest međusobno povezanih projekata za uvođenje pametnih tehnologija za pametne gradove. Uz grad, u tim projektima sudjeluje 17 poduzeća i tri istraživačke institucije. Iskustva SmartRI-ja, čiji je cilj ubrzati gospodarski rast razvijanjem pametnih rješenja u područjima energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i prometa, predstavila je Renata Dončević iz Alarm automatike.

>>>FOTO: 48. sati – Okrugli stol o razvoju i održivosti turističkih destinacija

- SmarRI - pametna je odluka grada Rijeke da testira rješenja koja ostaju u gradu. Pritom su građani zadovoljniji, omogućeno je malim i srednjim tvrtkama da sudjeluju u velikim projektima, a tu su neizbježno i nova znanja za akademsku zajednicu. Također, komercijalizacija tih projekata donosi dodatne prihode lokalnoj zajednici te omogućuje otvaranje novih radnih mjesta, zaključila je Dončević.

26. travanj 2024 09:36