Aktualno
StoryEditor

Abeceda propadanja (4): Od Hidroelektre niskogradnje do Keruma

18. Ožujak 2019.

HIDROELEKTRA NISKOGRADNJA

Kad je 2014. preuzeo posrnulu tvrtku (koja je još 2011. imala više od 650 milijuna kuna prihoda), Sergej Gljadelkin svašta je obećavao, ali ništa nije realizirao. Stečaj je obustavljen jer je tvrtka pripojena Hidroelektri mehanizaciji, koja je dotad bila u vlasništvu − Hidroelektre niskogradnje.

HSE ADRIA

Tvrtka u vlasništvu Holdinga slovenske elektrane s 516 mil. kn prihoda u 2016. došla je u fazu likvidacije.

HYUNDAI AUTO ZAGREB

U 2014. ostvario 400 mil. kn prihoda, ali je nakon neuspjele predstečajne nagodbe otišao u stečaj. Insajderi tvrde da su se slovenski vlasnici ‘zaigrali s nekretninama‘. Danas Hyundai u Hrvatskoj posluje s drugim principalom − Hyundaijem Hrvatska d.o.o.

IMUNOLOŠKI ZAVOD

Ustanovi koja je nekad bila sinonim za najkvalitetnija cjepiva, cijenjenoj i u svijetu, privatizacijski lobi umjetno je skidao vrijednost pripremajući je za ‘budzašto‘ privatizaciju, koja nije realizirana, ali je Zavod došao na rub stečaja i danas čeka dokapitalizacijsku milost države i Grada Zagreba.

INDUSTROGRADNJA

Kad je Josip Galinec 2006. postao većinski vlasnik Industrogradnje, ta je tvrtka imala poslova za 20 do 30 milijuna eura na godinu i više od 2000 zaposlenih, a danas se preostali zaposlenici mogu izbrojiti prstima. Ostali su višemilijunski dugovi i brojne druge dubioze, a i nova tvrtka Isto d.o.o. je u stečaju.

INTERENERGO

Posrednička tvrtka u slovenskom vlasništvu 2015. i 2016. ostvarivala je više od 400 mil. kn. prihoda, već početkom 2017. pokrenut je likvidacijski postupak, a 2018. brisana je iz Sudskog registra.

JADRANKAMEN

U tvrtki Brune Orešara, koja je u 2007. prešla sto milijuna kuna prihoda, 2012. otvoren je stečajni postupak. Još je moguće preuzimanje od  tri ozbiljna ponuđača − GPD-a Zagreb, Kamena iz Pazina ili kalifornijskog poduzetnika MRC Rock & Sand LLC i Santa Paula Materials Inc.

JADRANSKA BANKA

Cijena lošeg poslovanja i financiranja propadanja TLM-a bila je fuzija s Hrvatskom poštanskom bankom i nestanak.

K I K ELEKTRONIKA

U vlasništvu bugarskih poduzetnika, čiji su se Technomarketi diljem države pozatvarali zbog blokade i dugova.

KERUM 

Željko Kerum bio je vladar Splita, upravljao je tvrtkom koja je 2012. ostvarila 526 mil. kn prihoda, ali ni gradonačelnička fotelja i pogodovanje vlastitim projektima nisu spasili Kerum od stečaja.

Sutra: Od južnoafričke Kike do Valentićeve Nive

 

21. rujan 2023 14:43