Aktualno
StoryEditor

Adidas nadmašio Nike

05. Svibanj 2017.

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas izvijestio je o značajno većoj neto dobiti u prvom ovogodišnjem kvartalu u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, kao i o većim prihodima, što posebno pripisuju snažnom rastu u segmentu prodaje putem interneta.

>>>Neto dobit MOL Grupe porasla 24 posto, na 323 milijuna dolara

Adidasova neto dobit u prvom je ovogodišnjem tromjesečju uvećana za 30 posto, na 455 milijuna eura, na prihodima od 5,67 milijardi eura, koji su bili za 19 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pokazalo je u četvrtak objavljeno poslovno izvješće.

Posebno snažni rezultati zabilježeni su u internetskoj prodaji, gdje su prihodi uvećani za 53 posto. U ožujku je Adidas već najavio veliki iskorak na planu online trgovine, udvostručivši ciljane prihode od prodaje putem interneta za 2020. godinu na četiri milijarde eura, u usporedbi s milijardom eura ostvarenom u 2016. godini.

>>>Slabiju neto dobit Allianz objašnjava ‘prenapuhanim’ prihodom prošle godine

Na najvećim Adidasovim tržištima - sjevernoameričkom i kineskom - prihodi su mu porasli u prvom kvartalu za 31, odnosno 30 posto, čime je prilično nadmašio svog američkog rivala Nikea.

Nakon što je godinama kaskao za američkim rivalima, Adidas je u Sjedinjenim Državama poduzeo velike napore na marketinškom planu, izazvavši Nikea na matičnom tržištu, a posebno linijom tenisica za trčanje Boost i retro stilom tenisica linije Superstars.

>>>Neto dobit AD Plastik Grupe 23,4 milijuna kuna

Također, Adidas bilježi i oporavak u segmentu svoga brenda Reeboka, pogođenog teškoćama, u kojem su prihodi ojačali za 13 posto, uglavnom zahvaljujući kategoriji tenisica za trening i onih u retro stilu.

Iz Adidasa, na čijem je čelu od lanjskog listopada Kaspar Rorsted, ujedno su potvrdili važeće prognoze za 2017. godinu, prema kojima očekuju rast prihoda u rasponu od 11 do 13 posto i za petinu veću neto dobit u odnosu na godinu ranije.

>>>Janaf u prvom tromjesečju s 27,5 posto većom neto dobiti

Poput svoga njemačkog rivala Pume, Adidas je profitirao od preusmjeravanja na retro stilove tenisica, uz sve veći odmak od segmenta tenisica za košarku. Dionice poznatog njemačkog sportskog brenda u trgovanju u četvrtak u jednom su trenutku poskočile za 1,5 posto, na nove rekordno visoke razine od 188,95 eura.

07. listopad 2022 08:23