Aktualno
StoryEditor

AfD mladim ženama poklanja ‘suzavac protiv životinja‘

02. Rujan 2017.

Mladež Alternative za Njemačku (AfD) kao promotivni materijal tijekom predizborne kampanje dijeli djevojkama suzavac. Stranka tvrdi kako ovaj neobičan izbor promotivnog materijala treba poslužiti zaštiti od životinja, a ne ljudi. AfD-ova mladež ‘Junge Alternative‘ (JA) iz Bad Kreuznacha, grada na jugozapadu Njemačke, smatra da su kemijske olovke i baloni ‘isfurani‘ pa su umjesto toga izabrali podijeliti mladim ženama sprej za samoobranu, piše Deutsche Welle.

>>>Njemačka policija zaplijenila ecstasy ‘portretiran’ po Trumpu

Svjedoci zelenih i lijevih stranaka, koji su također dijelili svoje promotivne materijale u predizbornoj kampanji, izjavili su lokalnim medijima kako su čuli aktivistu stranke JA-a da ženama govori kako suzavac može upotrijebiti "da se zaštite od imigranta iz sjeverne Afrike".

Desničarska populistička stranka potvrdila je da je podijelila 150 suzavaca i naglasila da je podijeljen kako bi štitio od životinja i da se smije koristiti protiv ljudi isključivo u situaciji opasnoj za život, tvrdi glasnogovornik JA-a. Važno je napomenuti da korištenje suzavca s namjerom obrane protiv životinja nije ilegalno u Njemačkoj.

"Zakonski su nam ruke vezane", izjavila je Heike Kaster-Meurer, gradonačelnica Bad Kreuznacha.

Sigurnost je problem

Nicole Höchst, parlamentarna kandidatkinja AfD-a za Bad Kreuznach, stala je u obranu takvih darova rekavši kako ih nisu dijelili maloljetnicima i da JA samo želi ukazati na neizvjesnu sigurnosnu situaciju u gradu.

Kontroverzni darovi JA-a pojavili su se u vrijeme kada je u Bad Kreuznachovim parkovima uveden policijski sat zbog učestalih sukoba noževima i bejzbolskim palicama poglavito između Afganistanaca.

Na svojoj Facebook stranici, Höchst, koja je nastavnica, napisala je da je "neprihvatljivo da Zeleni stavljaju svoj moral iznad zakona".

Ostali u stranci AfD-u očigledno ne dijele zabrinutost oko suzavaca.

Ankete pokazuju da stranka AfD može dobiti čak 10 posto na izborima 24. rujna, što bi ih stavilo na treće mjesto, odmah iza njemačkih dviju glavnih stranaka, kršćanskih demokrata (CDU) i socijaldemokrata (SPD).

29. travanj 2024 09:26