Aktualno
StoryEditor

Agencija za regionalni razvoj pripojit će se MRRFEU bez agonije

04. Studeni 2018.

U serijalu članaka donosimo kakav utjecaj će veliki val spajanja i pripajanja raznih agencija ministarstvima imati na rad tih institucija i njihovih korisnika. Neke će agencije promjena boljeti jače, neke slabije, a neke nimalo.

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske (ARR) osnovana je 2008. godine kao važan čimbenik provedbe dijela regionalne razvojne politike Republike Hrvatske iz nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

>>> Agencijske agonije: Ukidanjem AIK-a bit ćemo jedina članica EU bez agencije za investicije

Na zahtjev Europske Komisije ARR je 2010. godine akreditirana i potvrđena kao Provedbeno i Ugovorno tijelo za IPA IIb komponentu financijskog razdoblja 2007.-2013. koja uključuje programe prekogranične suradnje Hrvatska – BIH, Hrvatska – Crna Gora, Hrvatska – Srbija, te dva transnacionalna programa Jugoistočni europski prostor i Mediteran.

- Time su ARR-i dodijeljene ovlasti objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga, ugovaranje uspješnih prijava, praćenje provedbe projekata te verifikacija i odobrenje izvještaja hrvatskih korisnika. Ova uloga potvrđena je međunarodnim aktima – kaže Stella Arneri, ravnateljica ove agencije.

>>> Agencijske agonije: Pripajanjem MUP-u, država će zaraditi tužbu iz Bruxellesa

Nadalje, ARR je ujedno i upravljačko tijelo za dva programa prekogranične suradnje, ‘Interreg IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora‘ i ‘Interreg IPA Hrvatska-Srbija‘ čime je i odgovorna za učinkovito upravljanje navedenim programima i njihovim upravljanjem.

Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, ARR je prepoznat kao operativno provedbeno tijelo MRRFEU-a koje provodi politike regionalnog razvoja i spaja regionalnu i nacionalnu razinu kroz koordinaciju rada regionalnih koordinatora te je i prepoznata s regionalne razine kao ‘krovno tijelo‘ regionalnim koordinatorima.

- Važno je napomenuti da je postupak jačanja uloge ARR u skladu sa zahtjevima Europske unije kojima se želi ojačati proces decentralizacije te s Programom Vlade – kaže Arneri.

>>> Agencijske agonije: Ukidanjem HZTA doći će do višemilijunskog opterećenja za proračun

Ističe kako ARR aktivno sudjeluje u pripremi i provedbi strateških projekata na nacionalnoj i regionalnoj razini. ARR je jedan od partnera na projektu ‘Naturavita‘ koji je odobren u lipnju 2018. godine, ukupne vrijednosti 377 milijuna kuna te predviđenog trajanja pet godina.

Sve o kratkim spojevima koji nastaju pripajanjem agencija ministarstvima pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Predviđeno je da će sve djelatnosti ARR-a preuzeti MRRFEU što će se potvrditi donošenjem/izmjenom posebnih propisa kojima se uređuje njihovo obavljanje.

- Korisnici neće osjetiti promjene budući da će djelatnici ARR nastaviti i nadalje profesionalno s obavljanjem svojih zaduženja i nakon prelaska na radna mjesta u MRRFEU – zaključuje Arneri.

23. srpanj 2024 00:45