Aktualno
StoryEditor

Agronomski fakultet: Pametna kapsula uskoro bi mogla zamijeniti gnojivo

07. Listopad 2017.

Agronomski fakultet u Zagrebu protekloga je tjedna proslavio 98 godina rada. Tom je prigodom održana svečana sjednica Fakultetskog vijeća, na kojoj je sudjelovao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Ta obljetnica izvrsna je prilika za kratak pregled nekih od najzanimljivijih projekata i otkrića studenata i profesora Agronomskog fakulteta u Zagrebu u posljednjih nekoliko godina, a koji su na ovaj ili onaj način usko povezani s gospodarstvom.

>>> Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij Upravljanje ljudskim potencijalima

Taj fakultet posebno nam je zanimljiv jer je jedan od osnovnih ciljeva te ustanove poticanje suradnje s gospodarstvenicima te stručne djelatnosti, istraživanje i unaprjeđenje kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Tvrtkama i državnim institucijama suradnja s njim važna je i zbog njegova kadra i zbog infrastrukture. Naime, fakultetska pokušališta svojim površinama, gospodarskim objektima, tehničkom i tehnološkom opremljenošću pružaju jedinstvene preduvjete za izobrazbu studenata, ali i provedbu istraživačkih projekata.

Sredstva iz fondova EU

Gotovo stogodišnjak, ovoga rujna proslavio je 98. rođendan, Agronomski fakultet u Zagrebu jednako je važan kao rasadnik agronoma i kao istraživački centar. Njegov je posljednji hit kapsula za gnojenje, a trenutačno s HEP-om, Holcimom te tvrtkama iz koncerna Agrokor istražuje uporabu pepela u industriji te radi na nizu drugih projekata.

Dekan Zoran Grgić kao najvažniju inicijativu Fakulteta ističe poljoprivrednu startup-konferenciju ‘Agro Startup‘, koju drugu godinu zaredom organiziraju s udrugom Zemlja i ljudi.

– Želimo da studenti razvijaju kreativnost te ih nastojimo pripremiti za poduzetničke projekte, a startup- tvrtka jedan je od oblika njihove realizacije. ‘Agro Startup‘ zamišljen je tako da nakon predavanja profesora i poduzetnika iz stručne prakse studenti Agronomskog, Šumarskog i Poljoprivrednog fakulteta predstavljaju svoje poduzetničke ideje, a potom predavači procjenjuju izglede za njihovu realizaciju – rekao je Grgić.

>>> Splitski studenti pomorstva praksu će odrađivati u Hrvatskom registru brodova

Fakultet je iznimno efikasan i u iskorištavanju novca iz fondova EU. ‘Edukacija kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi‘, ‘Jačanje suradnje između znanosti, industrije i poljoprivrednih proizvođača: transfer tehnologije za integriranu zaštitu šećerne repe u cilju povećanja prihoda poljoprivrednih proizvođača i smanjenja upotrebe pesticida‘, ‘Cjeloživotno učenje za održivu poljoprivredu u regiji Alpe – Dunav – Jadran‘, ‘Unaprjeđenje ljudskoga kapitala profesionalnim razvojem kroz istraživački program u fitomedicini‘ te ‘Ekologija učestalog virusa u Hrvatskoj i Kaliforniji‘ radni su nazivi uspješno završenih projekata.

Najbolji na natječajima

Konferencija ‘Agro Startup‘ zamišljena je tako da nakon uvodnih predavanja profesora studenti predstavljaju svoje poduzetničke ideje.

S HEP-om, Holcimom te tvrtkama iz koncerna Agrokor Agronomski fakultet istražuje i uporabu pepela u industriji, točnije primjenu pepela od netretirane drvne sječke u poljoprivrednoj proizvodnji, a rezultati istraživanja trebali bi pridonijeti povećanju pH tla. Prošloga ljeta tadašnji ministar poljoprivrede Davor Romić potpisao 16 ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. natječaja VIP-a (Vijeće za istraživanja u poljoprivredi), a čak polovina tih projekata došla je sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Otkriće pametne kapsule koja bi u budućnost mogla zamijeniti gnojivo možda je najatraktivnija vijest koja je u posljednje vrijeme stigla s tog fakulteta. Ondje se već neko vrijeme šuška i o osnivanju vlastite tvrtke za proizvodnju tih pametnih mikrokapsula.

25. travanj 2024 15:24