Aktualno
StoryEditor

Alternativno rješenje manjinskih dioničara: Agrokor se može spasiti bez ikakvih otpisa

09. Veljača 2018.
Na današnjoj konferenciji za medije, predstavnci i specijalisti Udruge manjinskih dioničara predstavili su svoje viđenje alternativnog rješenja plana nagodbe vjerovnika Agrokora d.d. Na konferenciji su sudjelovali Mićo Jurjević, predsjednik Udruge manjinskih dioničara, Miroslav Jeličić-Purko, zamjenik predsjednika Udruge, Danijel Labaš, tajnik Udruge, Boris Ivančić, odvjetnik Udruge, dr. sc. Mihaela Grubišić Šeba, CFA, recenzent i dr. sc. Paško Anić Antić, recenzent.

Planom nagodbe, smatraju vjerovnici, stvorit će se 12 milijardi kuna novog novca za Agrokor. I to kroz nastavak poslovanja i rast Agrokorovih kompanija nakon što završi restrukturiranje. I to financijsko restrukturiranje. Dug Agrokora d.d. i Konzuma d.d. se može svesti na razumnu razinu.

>>>Vjerovnici Agrokora: ‘Deadline’ je blizu, naš je prioritet postizanje nagodbe

- Predlažemo da ne bude zrcalnih društava, financijsko restrukturiranje Agrokora d.d. i Konzuma, imovina nije takova kakva se tvrdi. Tvrdimo da u našemu planu neće nitko izgubiti, kažu mali dioničari Agrokora i tvreda da je plan nagodbe Ante Ramljaka nezakonit.

Prema riječima Borisa Ivančića, sva su društva proglašena insolventnima čime je rečeno da vrijede nula. Dioničari ponavljaju da su jamstva osporena i da su nad njima nadležna hrvatska pravila i zakoni.

>>>Agrokor: Kronologija krize koja trese naciju

- Primjenom jamstava kako tumači Izvanredna Uprava, radi se nezakonita radnja i šteta manjinskim dioničarima. Zbog čega kreditori poštuju ograničenja hrvatskog prava, a sama izvanredna uprava ne vodi računa o hrvatskim propisima. Društva unutar koncerna nisu insolventna. Sva društva su zdrava, osim Konzuma koji je u najvećim problemima. Ako je vrijednost koncerna nula, onda se postavlja pitanje zašto se provodi ovako skup postupak, ako je rezultat već sada nula. Restrukturiranje Agrokora može se napraviti i održivo i zakonito, kaže Boris Ivančić, odvjetnik Udruge dioničara.

Mihaela Grubišić Šeba pita se koga to treba restrukturirati - dva društva ili Konzum te ističe da je maloprodaja došla u probleme i zbog kupovine Mercatora.

>>>Vjerovnici: Fokusirani smo na oporavak Agrokora, podržavamo izvanrednu upravu i izbor savjetnika

- To je bila pogrešna poslovna odluka, ali one se događaju. Prehrana radi odlično, a poljoprivreda je tek izašla iz investicijskog ciklusa. Tu je i APH – ima dobrih i loših. U svakom procesu restrukturiranja rješava se lošega i ostavlja se dobro, kaže Grubišić Šeba i napominje kako je 97 posto svih gubitaka, prema reviziji PWC-a, proizvedeno u Konzumu d.d. i Agrokoru d.d..

Iz Udruge kažu da su krenuli od vrijednosti koje su objavljene na ZSE u konsolidiranim izvještajima. Ako su glavni generatori duga Agrokor  d.d. i Konzum ostale ne diraju jer dobro rade.

>>>Mali dioničari: Zašto Škegro i Ramljak govore da je vrijednost dionica nula! To je kazneno djelo!

- Ovo je 2106. godina, ne uključuje roll up kredit, pa čak i da ga dodate, on ne utječe puno jer se povećava imovina ali i obveze. Neosigurani vjerovnici svojih 100 posto potraživanja pretvore u dionice, ako to žele i u ostale vrijednosne papire. Sberbank je najglasniji neosigurani vjerovnik i mogao bi dobiti svoje potraživanje, i to glavnicu, natrag, kažu iz Udruge. Predlažu da ovisna društva trebaju otpisati svoja potraživanja prema matici.

Također, u Udruzi predlažu da ovisna društva trebaju otpisati svoja potraživanja prema matici, a Grubišić Šeba dodaje da razlučni vjerovnici ostaju jedini kreditori.

>>>Na tematskoj sjednici o Agrokoru fokus na nagodbi

- Konzum – dug dobavljača konvertirat će se u vlasničku glavnicu. Agrokor će to isto napraviti, kao i sve povezane osobe. Onda će nove dionice uvrstiti na tržište kapitala i čekati. I svi će dobiti svoje udjele i novac. Ako se konvertita tri milijarde kuna duga u Konzumu, ulaze s 25 posto vlasništva. Imaju kontrolni paket i mogu plasirati svoju robu na police. Je li im bolje imati udjel u Konzumu ili u nekoj nizozemskoj holding kompaniji, pitaju se u Udruzi malih dioničara.

Konverzijom dugova u vlasničke uloge postiže se ravnoteža na razini Agrokora d.d. i na razini Konzuma, te se stvara održiva ravnoteža. Prema riječima Mihaele Grubišić Šeba, to je polazna osnova za nastavak restrukturiranja koje bi bilo završeno 2021. godine i kompanije bi bile uspješne.

>>> Todorić: Ramljak koristi vjerovničko vijeće za provedbu plana raznih skupina

Na taj bi način resursi ostali u Hrvatskoj što je pravična distribucija vrijednosti.

- Ravnomjerno se raspodjeljuju troškovi restrukturiranja. Otpisa dobavljača ne bi bilo jer koncern, na osnovu naših analiza, može vraćati svoj novac. Plan je rađen tako da financijski vjerovnici konsolidiraju Agrokor, a dobavljači Konzum. Naš plan je usklađen s pravnom stečevinom EU koja kaže da nitko ne može oduzeti kapital. Mali dioničari će moći tražiti odštetu od minimalno četiri milijarde kuna u budućnosti, rekao je Miroslav Jeličić Purko i istaknuo da je lex Agrokor bio potreban.

U Udruzi kažu da postoje tečajevi koji su trajali desetlječima i da je bilo potrebno brzo raditi. Autori lexa izdvojili su roll up i prijenos imovine. Na kraju, Udruga manjinskih dioničara smatra kako je njihov plan itekako provediv i na korist svima uključenima u ovaj proces.

27. siječanj 2023 09:00