Aktualno
StoryEditor

‘American Honey‘: Smrt američkog sna u najboljem ovogodišnjem filmu prikazanom u Hrvatskoj

25. Prosinac 2016.

Film u vrijeme bitnika putovanja Sjedinjenim Američkim Državama shvaćala su se kao potraga za vlastitom dušom. Te odiseje bile su natopljene alkoholom i psihodeličnim supstancijama. Droga i alkohol još su tu, no danas tinejdžeri u filmu ’American Honey’ putuju kako bi zaradili sitnu lovu i pobjegli iz razorenih domova, kupeći mrvice koje im je neoliberalizam ostavio.

Nadrealna atmosfera u filmu britanske autorice Andree Arnold u simbiozi je s naturalističkim slikama američkih megalopolisa i gradića te autentičnim prikazima izgubljene mladeži koju besprijekorno tumače većinom naturščici. Takva projekcija ’obećane zemlje’ utjelovljena je i u liku mlade debitantice Sashe Lane čije je tijelo puno tetovaža u kontrastu sa sanjivim očima i gracioznim kretnjama srne.

Putujuća družina organizirana je poput primordijalnog plemena, a vezivno su joj tkivo, osim narkotika, hip-hop i country-glazba. Američki je san mrtav, no zato je ‘American Honey‘ najbolji film prikazan u Hrvatskoj 2016.

Režija: Andrea Arnold Uloge: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough American Honey, 2016., 163 minute, Sjedinjene Američke Države Ocjena: 5

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=y1SpWZm1PLc[/embed]

26. svibanj 2022 22:19