Aktualno
StoryEditor

Analiza: Više od polovine građana Britanije prima državnu pomoć

23. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Nešto više od polovine građana Britanije oslanja se na pomoć države otkada je vlada na početku pandemije Covida-19 bila prisiljena uvesti opsežne mjere potpore, pokazala je u ponedjeljak analiza instituta Civitas.

Čak 54,2 posto građana, njih 36 milijuna, dobiva pomoć od države koja nadmašuje njihove porezne obaveze, utvrdio je Civitas u analizi podataka statističkog ureda (ONS) iz 2020/2021. godine.

Pomoć uključuje i negotovinsku uplatu za sustav zdravstvene skrbi i usluge obrazovanja.

‘Neto ovisnost‘ o državi najviša je otkada Civitas analizira podatke, ističu autori im Knox i Daniel Lilley.

Od 2011. do 2019/2020. njihov se udio smanjio s 52,5 na 47,5 posto, da bi u pandemiji porastao zbog široke palete mjera pomoći.

Dugoročni trend ‘jasno‘ pokazuje rast, s prosjekom u razdoblju između 1977. i 2000. godine od 41,2 posto, i 54,2 posto u 2020/2021., naglašavaju u Civitasu.

Istraživanje je predstavljeno prije Bijele knjige o naknadama koju će Ministarstvo rada i mirovina objaviti u sljedećim mjesecima, prije proljetnog proračuna.

Na poticaj premijera Rishija Sunaka, ministar rada i mirovinskog sustava Mel Stride planira izmijeniti sustav potpora kako bi se potaknuo zapošljavanje koje se nije vratio na predpandemijske razine, što je rezultiralo manjkom radne snage.

Premijer je prošloga tjedna izjavio da vlada razmatra niz mjera kako bi riješila problem.

- Moramo analizirati kako funkcionira naš sustav socijalne skrbi i funkcionira li kako bismo željeli u okviru nastojanja da podupremo i potaknemo ljude, koji to mogu, da rade - rekao je Sunak. 

Civitasova analiza pokazala je da 83 posto poreza na dohodak plaća samo 40 posto odraslih Britanaca.

Civitas je institut blizak torijevcima i prema pisanju konzervativnog lista The Times protivi se ‘zelenoj‘ regulativi i pojačanom oslanjanju na obnovljive izvore energije. 

U analizi objavljenoj u ponedjeljak utvrdili su i da njih 40 posto u donjem dijelu prihodovne ljestvice – oko 27 milijuna ljudi – prima u prosjeku 23.000 funti (26.255 eura) godišnje u novčanim naknadama i ‘beneficijama u naturi‘.

U studenome prošle godine ministar financija Jeremy Hunt potvrdio je da ovog proljeća podići naknade za invalidnost i za zaposlene za 10,1 posto, kako bi ih prilagodio inflaciji. Trošak povećanja procijenjen je na 11 milijardi funta, rekao je Hunt. 

Izrazio je ujedno zabrinutost zbog ‘naglog povećanja broja ekonomski neaktivnih radno sposobnih odraslih građana‘, najavivši analizu problema koji ljudima ne dopuštaju povratak na posao.

Više od 600.000 primatelja univerzalnih poreznih olakšica bit će pozvano na sastanak sa stručnjakom za profesionalnu orijentaciju ‘kako bi dobili potrebnu pomoć za povećanje broja radnih sati‘, najavio je ministar.

19. travanj 2024 21:36