Aktualno
StoryEditor

ANKETA: Tko više zagađuje, dizelaši ili električni automobili?

26. Svibanj 2019.

Prije nekoliko mjeseci dignula se uzbuna kada je njemački institut za gospodarska istraživanja IFO objavio istraživanje u kojemu se tvrdi da električna vozila nisu put prema održivom razvoju, već su i štetnija od dizelaša, što su mnogi odmah protumačili kao borbu Nijemaca za svoju autoindustriju. U istraživanju se tvrdilo da električni automobili neće smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u zraku, već će, s obzirom na energiju koja se troši pri proizvodnji baterija, zagađenje ostati u najmanju ruku na istim razinama.

Dodatna opterećenja očituju se i u tome da se razne komponente električnih vozila i baterija dobivaju na raznim stranama svijeta, pa i transport do krajnjeg odredišta generira potrošnju energije koja nije zelena. Posebno se to očituje na rudama i mineralima potrebnim za baterije, odnosno sirovinama koje su duboko u zemlji, a da bi se do njih došlo, potrebi su strojevi koji rabe dizelska goriva. Sve je povezano i električni automobili trenutačno ovise o dizelskim strojevima.

Iako se naši prometni stručnjaci slažu s istraživanjem IFO instituta, podaci studije Europske agencije za okoliš godinu dana prije IFO-ova istraživanja govore da električni automobili zagađuju trideset posto manje u odnosu na dizelske i benzinske motore.

U cijeloj priči veliku ulogu igra i interes bogatih zemalja da zagađenje maknu iz svog dvorišta u neko drugo, po mogućnosti što udaljenije.

Cijelu priču pročitajte u prilogu Autotrend u novom broju Lidera. Možete i digitalno.

24. travanj 2024 03:08