Aktualno
StoryEditor

Ante Žigman po treći put izabran u Izvršni odbor IAIS-a

14. Studeni 2022.
Ante Žigmanfoto Ratko Mavar

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman po treći je put izabran za člana Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (IAIS), priopćeno je u ponedjeljak iz Hanfe.

Žigman je u Izvršni odbor IAIS-a (International Association of Insurance Supervisors) izabran kao predstavnik regije srednje i istočne Europe i Zakavkazja (CEET). Prvi je put na tu poziciju izabran 2018. godine te reizabran 2020. godine, tako da mu je ovo treći uzastopni mandat na toj međunarodnoj funkciji.

Iz Hanfe u priopćenju pojašnjavaju da su članovi CEET regije tijekom listopada ponovno izabrali Žigmana kao svog predstavnika u Izvršnom odboru IAIS-a na mandat od dvije godine, a njegov reizbor potvrđen je na Glavnoj skupštini IAIS-a održanoj u Čileu.

Misija IAIS-a je promicanje djelotvornog i globalno dosljednog nadzora industrije osiguranja kako bi se razvila i održala fer, sigurna i stabilna tržišta osiguranja za dobrobit i zaštitu osiguranika i kao doprinos globalnoj financijskoj stabilnosti, a uloga Žigmana bit će predstavljanje CEET regije u Izvršnom odboru IAIS-a i koordinacija rada tih članica zbog daljnjeg razvoja tržišta osiguranja u regiji u okviru politika koje promiče IAIS, navodi se u priopćenju.  

Prenosi se i izjava Ante Žigmana koji smatra kako je njegov ponovni izbor u Izvršni odbor IAIS-a, kao i povjerenje koje je Hanfa dobila kao domaćin Globalnog seminara IAIS-a koji je u lipnju ove godine održan u Dubrovniku, potvrda dosadašnjeg rada te veliko priznanje za Hanfu, ali i za Hrvatsku.

‘Međuregulatorna suradnja može unaprijediti buduće regionalne politike‘ 

Najavio je kako će se kao predstavnik CEET regije i dalje zalagati za princip razmjernosti, posebice kod nadzorne prakse i standarda koji se zahtijevaju od sudionika tržišta osiguranja te za daljnja poboljšanja standarda koji se odnose na zaštitu potrošača, imajući u vidu financijsku uključenost i pismenost kao prioritete u tom području. 

- Uz utjecaj pandemije i makroekonomska kretanja, rastući izazovi s kojima se svi regulatori danas susreću su nove tehnologije, kibernetički rizici i utjecaj klimatskih promjena, zbog čega je suradnja s drugim regulatorima putem IAIS-a u stvaranju međunarodnih politika za navedena područja od velikog značaja - istaknuo je u priopćenju Ante Žigman. 

Zato je, kako je naglasio, važno u skladu sa strateškim planovima IAIS-a za naredno razdoblje, definirati ciljeve i izazove koji su specifični i zajednički za CEET regiju te potaknuti članove na snažniji angažman i međusobnu suradnju u području osiguranja.

- Time ćemo efikasnije rješavati izazove specifične za našu regiju te ujedno doprinositi razvoju tržišta. Zalagat ću se i za bolju suradnju i komunikaciju s EIOPA-om i drugim članovima IAIS-a, s obzirom na to da smatram kako međuregulatorna suradnja i korištenje međusektorskih znanja i iskustava može značajno unaprijediti buduće regionalne politike i nadzor sektora osiguranja - rekao je Žigman.

IAIS je dobrovoljna članska organizacija nadzornika osiguranja i regulatora iz više od 200 jurisdikcija, čime pokriva 97 posto svjetskih premija osiguranja. To je udruženje osnovano 1994. godine kako bi na svjetskoj razini utvrđivalo standarde za razvoj nadzora sektora osiguranja.

Uz članstvo u Izvršnom odboru IAIS-a, Ante Žigman je u IAIS-u član i Makrobonitetnog odbora i Selekcijskog odbora, a članica Upravnog vijeća Hanfe Ilijana Jeleč članica je Odbora za reviziju i rizike. Hanfa sudjeluje i u radu Foruma za financijske inovacije te Radne grupe za makrobonitetni nadzor.

Inače, Hanfa kao regulator tržišta, uz ostale nebankarske financijske institucije, nadzire i tržište osiguranja, koje u Hrvatskoj podrazumijeva 15 društava za osiguranje, četiri podružnice društava za osiguranje iz država članica EU, više od 11 tisuća pravnih i fizičkih osoba u kategoriji posrednika u osiguranju te više od dvije tisuće notificiranih distributera iz država članica EU. Uz to, Hanfa nadzire i rad Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

24. travanj 2024 01:20