Aktualno
StoryEditor

Autonomni viličar preuzima posao od ‘neučinkovitih ljudi‘

03. Rujan 2017.

Tvorci skladišnih alata, tvrtka Seegrid, običnan viličar pretvorili su u autonomno vozilo tako što su na vrh vozila ugradili pet stereo kamera. Iako izgleda poput normalnog viličara, ovo je jedno od mnogih autonomnih skladišnih vozila koje želi preuzeti posao od ‘neučinkovitih ljudi‘, piše Technology Review.

Prvu vožnju odrađuje čovjek kako bi kamere mogle mapirati prostor, a zatim sustav sličan onome iz autonomnih automobila pokreće vozilo prepoznavanjem slike.

>>>Musk i stručnjaci pozvali UN na zabranu ‘autonomnog oružja’

Seegrid, za razliku od autonomnih automobila koji koriste razne senzore i radar, može koristiti samo kameru jer su uvjeti rasvjete u skladištima znatno konzistentniji od onih na otvorenoj cesti.

Iako je autonomnom viličaru lako svladati pomicanje predmeta s jednog kraja tvornice na drugi, proces utovara i istovara predstavlja veći izazov, a obvezna je ljudska prisutnost kako ne bi nešto pošlo po krivu.

>>>Volvo autonomni automobili naišli na nepredviđeni izazov – klokane

Iz Seegrida tvrde kako su ljudi neučinkoviti u obavljanju zadataka koji se ponavljaju stoga sada rade na razvoju nove serije viličara, GP8 Series 6, koja je projektirana tako da viličar radi samostalno bez potrebe za ljudskim nadzorom.

23. lipanj 2024 12:33