Aktualno
StoryEditor

Azijske burze porasle nakon poruka kineskog predsjednika

10. Travanj 2018.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, dok je dolar ojačao prema jenu jer su nakon poruka kineskog predsjednika Xi Jinpinga splasnula strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,1 posto.

>>> Utišavanje trgovinskih napetosti: Xi Jinping najavio otvaranje gospodarstva, smanjenje carina

Na samom početku današnjeg trgovanja većina tih indeksa bila je u minusu, no cijene su dionica znatno porasle nakon što je predsjednik Kine Xi na ekonomskoj konferenciji najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile.

Kazao je i da će Kina omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima kapitala koja su posljednjih tjedana bila pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi naštetilo rastu globalnog gospodarstva.

"Xijevi komentari pokrili su sva važna pitanja koje je Washington otvorio, uključujući intelektualno vlasništvo i liberalizaciju domaćeg tržišta. Xi je vratio lopticu na američki teren, no čini se da je Kina postavila temelje za postizanje sporazuma sa SAD-om", kaže Yoshinori Shigemi, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

>>> U novom broju Lidera: Svjetski trgovinski rat – Hrvatsku će preplaviti jeftini viškovi iz EU

Zahvaljujući tome, jutros je terminski S&P 500 indeks skočio oko 1 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne.

A na valutnim su tržištima, zahvaljujući oporavku tržišta dionica, pali tečajevi valuta koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tako je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 107,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,00 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2315 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2275 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je, pak, s jučerašnjih 90,18 na 89,88 bodova.

04. lipanj 2023 13:25