Aktualno
StoryEditor

Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao

19. Listopad 2022.
Svijet - nema razumijevanjafoto Shutterstock

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, unatoč jučerašnjem znatnom rastu Wall Streeta drugi dan zaredom, dok je dolar ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0,4 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,2 i 1,2 posto.

Kineska tržišta jutros su pod pritiskom zbog usporavanja rasta gospodarstva, što je posljedica politike nulte tolerancije covida-19, i problema na tržištu nekretnina.

Nakon što je jučer kineski statistički ured odgodio objavu izvješća o bruto domaćem proizvodu, danas je odgodio objavu podataka o cijenama kuća.

Zbog toga azijske ulagače nije impresionirao jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom. Dow Jones ojačao je 1,12 posto, dok je S&P 500 porastao 1,14, a Nasdaq indeks 0,90 posto.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko banaka i kompanija, među kojima Goldman Sachsa i Lockheed Martina.

No, poslovni rezultati su bolji od očekivanja uglavnom zbog toga što su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

Jutros su američki terminski indeksi u plusu, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Netflixa, pa se poslijepodne očekuje rast Wall Streeta treći dan zaredom.

Dolar ojačao, cijene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 112,00 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 148,85 na 149,35 jena, najvišu razinu od 1990. godine.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9860 dolara, dok je jučer iznosila 0,9840 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su jučer pale više od 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,90 posto, na 90,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,50 posto, na 84,05 dolara.

25. travanj 2024 17:30