Aktualno
StoryEditor

AZTN pokrenuo upravni postupak protiv Studenca

09. Ožujak 2023.
Studenac novo preuzimanje

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je izvijestila da je pokrenula upravni postupak protiv trgovačkog lanca Studenac radi utvrđivanja je li iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

AZTN je taj postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, budući da je u postupku istraživanja tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te provjere usklađenosti poslovanja kupaca-trgovaca u maloprodaji s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), među kojima je i Studenac, utvrdio postojanje indicija da je Studenac u svom poslovanju postupao protivno zakonskim odredbama.

Ipak, iz AZTN-a ističu da pokretanje upravnog postupka ne znači nužno utvrđenje povrede ZNTP-a. Naime, u pokrenutom upravnom postupku AZTN je obvezan utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

Slijedom toga, regulatorna agencija će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa kupca Studenac s njegovim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te će tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja donijeti meritornu odluku, zaključuje se u priopćenju.

18. travanj 2024 21:08